Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyadbölgesinde daha önce PKK'nın bu ülkedeki kolu PYD bayrağının bulunduğu bölgeye büyük bir Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bayrağı dikildi.

Suriye kuzeyindeki Tel Abyad'ın Türkiye'ye açılan sınır kapısında PYD bayrağı indirilerek göndere 3 yıldızlı ÖSO bayrağı çekildi. 15 Haziran'da IŞİD'in PYD ve Burkan el Fırat militanlarına terk ettiği Tel Abyad, o günden bu yana PYD kontrolünde bulunuyordu. Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin hemen karşısında bulunan Tel Abyad'ın PYD tarafından alınması sonrası Arap ve Türkmen unsurlara yönelik tehcir politikası hızlanmış ve binlerce kişi köylerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, Tel Abyad'a açılan Akçakale Sınır Kapısı yaklaşık 20 aydır kapalı. PYD'nin hayatta kalması ve temel ihtiyaç malzemelerine ulaşması için gerekli olan legal sınır ticaretini sağlayacak kapılar ise Türkiye tarafından kapatılmış durumda.

PYD, TİCARET KAPISINI AÇMAK İÇİN ÖSO BAYRAĞINI KULLANIYOR

PYD bölgelerine açılan Islahiye, Mürşitpınar, Akçakale, Ceylanpınar, Şenyurt ve Cizre Sınır Kapılarında herhangi bir ticari faaliyet yok. Türkiye bu kapılardan sadece insani yardım geçişine izin veriyor. Ancak ÖSO kontrolündeki Cilvegözü Sınır Kapısı ticari faaliyetler için de kullanılabiliyor.

Bölge kaynakları, PYD'nin Tel Abyad'daki sınır kapısını ÖSO'ya terk etmesinin ana nedeni olarak 'ekonomik kaygılar'ı gösteriyor. Tel Abyad'ı yine PYD yönetiyor ancak sadece sınır kapısına ÖSO bayrağı çekilme hamlesinin, PYD kontrolündeki Rojava'yı sınır ticaretine açmayı amaçladığı ifade ediliyor.

Zaten sınır kapısındaki görevliler PYD'nin eski bileşenlerinden Burkan el Fırat üyesi. Türkiye IŞİD ve Esed bölgelerine açılan sınır kapılarını kapalı tutuyor. Muhaliflerin elindeki Babüsselam Sınır Kapısı'nın karşısındaki Cilvegözü ise Suriye'deki sınır ticaretinin merkezi durumunda.