Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kırım'la Rusya'yı Kerç Boğazı üzerinden birbirine bağlayacak köprünün yapımını 'tarihi bir misyon' olarak tanımladı.Kırım ziyareti kapsamında katıldığı bir toplantıda konuşan Putin, Kerç Boğazı üzerinden Rusya'ya uzanacak bir köprü yapılmasının ilk olarak 1910'da Çar İkinci Nikolay döneminde planlandığını ancak Birinci Dünya Savaşı'nın bu planların gerçekleşmesine izin vermediğini söyledi. Putin, şunları ifade etti:

"1930'da Sovyet mühendisler yine aynı boğaz üzerinden Herson'dan Poti'ye uzanacak bir demiryolu projesi hazırladılar ancak bunun gerçekleşmesine de Büyük Vatan Savaşı engel oldu. Atalarımız Kırım'la Kafkasya arasına kurulacak bu köprünün önemini iyi anlıyorlarmış ve bu projeyi hep gerçekleştirmek istemişler. Bu nedenle biz de bu tarihi misyonu yerine getireceğiz."

SEMBOLİK BİR NEDENİ VAR!

Bu arada Putin'in Kırım ziyaretinin bugün gerçekleşiyor olmasının sembolik bir nedeni de var.  Ukrayna'da eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in ülkeyi terk  etmesinin ardından 26 Şubat 2014'te Kırım Parlamentosu önünde Kırım Tatar Milli  Meclisi ve Rus Birliği Partisinin karşı karşıya geldiği miting yapılmıştı. Binlerce Kırım Tatarı, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü desteklemek  amacıyla mitinge katılmış, herhangi bir arma ve bayrak taşımayan Rus yanlısı  ayrılıkçılarla Kırım Tatarları karşı karşıya kalmışlardı. 26 Şubat'ı 27 Şubat'a  bağlayan gece ise Kırım'ın tek taraflı ilhak edilmesi süreci başlatılmış, 16 Mart  2014'te BM Genel Kurulunun kabul etmediği referandumla Kırım'ın Rusya'ya  katılması kararlaştırılmıştı.