DAEŞ’in petrolünü Şam rejimine satan isimlerden biri de o. ABD Hazine Bakanlığı ile Avrupa Birliğinin kara listesinde yer alıyor. Putin’in liderliğini yaptığı Birleşik Rusya Partisinin üyesi. Bu sıfatla Rusya’ya bağlı Budist Kalmukya Özerk Cumhuriyetinde Devlet Başkanlığı yaptı. Siyasi unvanına Dünya Satranç Birliği Başkanlığını da ekledi.

Ortadoğu’da nerede savaş var, nerede petrol var, nerede doğalgaz var, orada bu adam çıkıyor. Silahın, petrolün, doğalgazın konuştuğu yerlerde, Putin’in adına diktatörlerle birlikte hareket ediyor. Putin’in Ortadoğu’daki karanlık işlerinin elçisi olarak, koltuğunun altında satranç tahtasıyla kapı kapı dolaştı.

Asılana kadar Irak’ta Saddam’la, linç edilene kadar da Libya’da Kaddafi ile iş tuttu. 2012’den beri ise Suriye’de Beşar Esed ile birlikte. 2003’teki Irak işgali sürecinde sık sık Bağdat’a gitti. Saddam Hüseyin’le görüşmeler yaptı. Rusya ile Irak arasındaki petrol ve silah dahil bir çok illegal işin temaslarını yürüttü.

 2011’de Libya’daydı. Kaddafi ile satranç oynadı. 2011 Mart ayında Libya’ya müdahale başladıktan sonra da Trablus’a sık sık gidip geldi. Kaddafi ortadan kaybolup, öldürülene kadar devrik diktatörün yanında yer aldı. O süreçte Rusya ile Libya arasında yine silah başta olmak üzere bir çok kaçak projeyi takip etti.


 
Kaddafi öldükten sonra rotayı Trablus’tan Şam’a çevirdi. 2012’den bu yana sık sık Şam’da Beşar Esed’le biraraya geliyor. DAEŞ’in işgal ettiği rafinerilerden çıkan petrolü 2013 itibariyle Şam rejimine getiren çetede George Haswani ile birlikte hareket ediyor.


 
Bir ayağı hep Ermenistan’da oldu. Putin, Azerbaycan’ın bir numaralı düşmanı olan Ermenistan’ı avucunda tutup, yönetirken, yine satranççı adamını kullandı. Kirsan Ilyumzhinov’un en önemli iş yaptığı Cumhurbaşkanlarından biri de Sarkisyan oldu. Sarkisyan ile da defalarca satranç masasına oturdu.


 
Putin, İsrail’e bir söz verip Suriye’ye girdi. O söz, İsrail’in güvenliğini korumaktı. Ancak Rusya’nın Ortadoğu politikası iki yüzlülükle dolu çünkü Putin yıllardır Filistin’e destek vaatleriyle Filistinlileri aldatmayı da ihmal etmedi. Satranççı adamını dünya satranç birliğinin faaliyetleri adı altında Filistin’e de gönderdi, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’la da görüştürdü.


 
Rusya’da Putin ve eski Devlet Başkanı şimdiki Başbakan Medvedev’in talimatlarıyla hareket eden bir isim olan Kirsan Ilyumzhinov, bir ara Türkiye’de de gündeme gelmişti. Kendisini uzaylıların kaçırdığını, uzaya gidip geldiğini hatta satrancın uzaylıların icat ettiği bir oyun olduğunu söylemişti.