Putin'in St. Petersburg'da belediye başkanlığı yaptığı 1990'dan beri hükümette yer alan Sergey Şoygu'nun başında olduğu savunma bakanlığı, Rusya'nın dış politikasının öncelikli aracı halinde

Şoygu 2012'de bakanlık görevine geldikten sonra Rusya Savunma Bakanlığı ve silahlı kuvvetleri Putin’in dış ilişkiler politikasının öncelikli aracı haline geldi.

OPERASYONLARIN ARKASINDAKİ GÜÇ

Kırım ve doğu Ukrayna’da NATO hava sahası boyunca, ve şimdi Suriye’de, Rusya yeni keşfettikleri bir etkenlikle güç gösterisi yapıyor. Pentagon’un Rusya ilişkilerindeki en önemli yetkilisi olan Evelyn Farkas Şoygu yönetimindeki Rusya silahlı güçleri, “daha önce görülmemiş bir kabiliyet ve organizasyon ve lojistik becerisi gösteriyor,”diyor.

60 yaşında olan Şoygu, Rusya hükümetinin en uzun süre hizmet etmiş üyesi. Görev süresi 1990 yılına, Sovyetler Birliği’nin yıkılmasının öncesine kadar uzanıyor.

O zamanlar Putin hâlâ St Petersburg’daki belediye başkanlığı makamında, belirsizlik içinde uğraşıp didiniyordu. Adını, kendi kurduğu ve yaklaşık 22 yıl boyunca yönettiği, geniş bir faaliyet alanına sahip olan yarı askeri kurtarma servisi Acil Durumlar Bakanlığı’nda (MChS) duyurdu.

Rusya’nın karmaşık bürokrasisini başarıyla idare etmesiyle, göze çarpan herhangi bir düşman edinmeden gücünü ve popülerliğini arttırdı. Rusya elitlerini çalışan bir analist olan Evgeny Minchenko, “Yönetici sınıfında onun gibi bir kişi daha yok, Eşi benzeri görülmemiş bir hikayeyle karşı karşıyayız” diyor.