Silahları YPG militanlarına Amerikan kargo uçakları indirdi. 4 palet malzemenin bir konteynerı doldurduğu düşünüldüğünde ABD YPG'ye 27.5 konteyner dolusu silah ulaştırdı. Bu da önemli bir silah desteği anlamına geliyor. PYD/PKK sempatizanı Politik Kedi isimli haber sitesi de, ABD'nin PYD'ye yönelik silah desteğini "flaş" haber olarak duyurdu.


ANKARA İZAHAT BEKLİYOR

Ankara ise Amerika'dan izahat bekliyor. Sevkiyatta İncirlik'in kullanılıp kullanılmadığı merak edilirken, konu araştırılıyor. ABD, arama-kurtarmada uzman bir helikopter birliğini de Diyarbakır'daki askeri hava üssüne göndermişti. ABD Dışişleri Sözcüsü John Kirby, “YPG'yi terörist olarak değerlendirmiyoruz. IŞİD'e karşı mücadelede başarılarını da kanıtladılar. Bunların hepsi de Kürt değil" demişti. Öte yandan PYD'nin askeri kanadı YPG ve YPJ, Suriye Arap Koalisyonu'nu oluşturan Ceyş el Suvar, Burkan el Fırat, El Sanadid, El Cezire Tugayları ve Süryani Askeri Konseyi'nin, “Suriye Demokratik Güçleri" oluşumu altında birleştiğini duyurdu. Kürt ve Arap grupların ittifakın, ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye için geliştirdiği yeni yaklaşıma paralel olması nedeniyle dikkati çekti.

PKK ABD'DEN STİNGER İSTEDİ

Kamplarına F-16 bombası yiyerek 2 bin militan kaybeden terör örgütü, çareyi Stinger füzesi aramakta buldu. Örgüt, Suriye uzantısı PYD üzerinden ABD'den füze talebinde bulundu. PKK'nın, Suriye'nin kuzeyinde yer alan PYD'yi kullanarak ABD'den Stinger füzesi almaya çalıştığı, PKK'nın Suriye kolunun ABD'den bu yönde talepte bulunduğu öğrenildi. Stinger alçak irtifadaki uçak ve helikopterlere karşı kullanılan, bir kişi tarafından taşınabilen, omuzdan havaya ateşlenen hava savunma füze sistemi olarak biliniyor. 

SİLAHLAR PKK'YA 

PYD'nin bu talebine ABD'nin nasıl bir karşılık vereceği henüz bilinmiyor. PYD'nin "DAEŞ'in elinde uçak olmasa da Esad rejiminin de baskısı altındayız. Kendimizi korumamız için bu silaha ihtiyacımız var" dediği belirtiliyor. ABD'nin, PYD'ye omuzdan havaya atılan ve savaş uçaklarına karşı etkili olan Stinger füzesi vermesi halinde bu silahlar PKK'ya transfer edilecek. F-16'ların terörle mücadele çerçevesinde yaptığı operasyonlarda Türk savaş uçaklarına karşı kullanılacak.