"Panama belgeleri" (Panama Papers) projesinin liderliğini yürüten Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) Direktörü Gerard Ryle, merkezi Panama'da bulunan offshore hukuk ve danışmanlık şirketi Mossack Fonseca’dan sızdırılan belgelere ilişkin, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

BELGELERİ ALMAN GAZETECİ GETİRDİ

Ryle, belgelerin kimin tarafından sızdırıldığının bilmediğini belirterek, "Bu bilgiler bize Münih merkezli ‘Süddeutsche Zeitung’ gazetesinin muhabiri Bastian Obermayer aracılığı ile ulaştı. Bunu takiben daha fazla haber yapacağız. Yaklaşık 180 medya organizasyonu ile çalışıyoruz. Gazetecilerimiz şu anda dokümanları inceliyor." diye konuştu.


(Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu Direktörü Gerard Ryle)

ŞÜPHE YOK, PUTİN İŞİN İÇİNDE

Belgelerin, Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin'e son derece yakın isimlere ulaşan bir para zincirine işaret ettiğinin altını çizen Ryle, "Putin’in bazı arkadaşları bu belgelerde yer alıyor. Bu konuda hiçbir şüphe yok. Örneğin belgelerde ismi geçenlerden birisi Putin’in çocuğunun vaftiz babası. Offshore şirketler de ortada. Tüm imzalar, pasaportlar, her şey ortada. Bu işlerden faydalananlar kesinlikle Putin’in çok yakınları." bilgilerini verdi.

ESAD'A PARA VEREN ŞİRKETİN BELGELERİNİ BULDUK

Ryle, Panama belgeleri içerisinde Suriye’deki rejimin lideri Beşşar Esad'e yakın isimlerin de bulunduğunu aktararak, "Suriye’deki rejimle bağlantılı uluslararası yaptırımlar listesinde olan üç şirketin ve bazı kişilerin offshore hesaplarını bulduk. Örneğin, Esad’a ve rejime kendi halkını bombalamasına izin veren yakıtı tedarik eden şirketin belgelerini bulduk." ifadelerini kullandı.

MAFYA BAĞLANTILARI ORTAYA ÇIKTI

Panama belgeleri içinde, offshore vergi cennetlerinde hesapları olanlar arasında hüküm giymiş mafya üyelerinin bile olduğunu anlatan Ryle, "Mafya bağlantıları bulduk. Her tür mafyadan bahsediyorum; Japon mafyası, İtalyan mafyası... Bu insanlar, bu suçlardan hüküm giymiş. Örneğin Güney Amerika’ya dair elimize çok belge geçti. Fakat bu insanların hepsi, bu dünyanın içerisinde ve işleri için meşru iş adamlarını kullanıyorlar. Biz bu konuda kamu yararını gözetiyoruz." görüşünü paylaştı.

HER YIL 1-1,6 TRİLYON DOLAR AKLANIYOR

Finansal Gizlilik Endeksi (FSI) 2015 verilerine göre, dünyada 21 - 32 trilyon dolar değerinde finansal varlık ya oldukça düşük vergi ödenen ya da hiç vergi ödenmeyen ülkelerde tutuluyor. Bu varlıklar, mevcut vergi sistemlerinin dışına çıkartılarak alternatif vergi cennetlerine yönlendiriliyor. Her yıl 1 - 1,6 trilyon doların ise yine bu vergi cennetleri üzerinden aklandığı tahmin ediliyor.