Panama merkezli Mossack Fonseca'ya ait 40 yıllık özel belge ve dokümanların internete sızmasıyla birlikte, offshore hesaplarda paralarını saklayan siyasi liderler, sanatçılar ve birçok ünlü isim deşifre oldu.

11 MİLYON GİZLİ BELGE

Ortaya çıkan ve ünlü liderlerin hesaplarını deşifre eden bu 11 milyon gizli belgeye, Panama Papers (Panama belgeleri) adı verildi.

BELGELERDE İSMİ OLAN LİDERLER

Panama Papers belgelerinde, Rusya Devlet Başkanı Putin, İngiltere Başbakanı Cameron'ın babası, Mısır'ın cuntacı Cumhurbaşkanı Sisi'nin oğlu Alaa Mubarak, Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, Gürcistan'ın eski başbakanı Bidzina Ivanishvili, İzlanda'nın başbakanı Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, Irak'ın eski başbakanı Ayad Allawi, Katar'ın eski başbakanı Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, Katar'ın eski emiri Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani, Suudi Arabistan Kralı King Salman bin Abdulaziz bin Abdulrahman Al Saud, Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkanı Khalifa bin Zayed bin Sultan Al Nahyan, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroshenko ve Suriye'den de Esad gibi isimler yer alıyor.

BELGELER PUTİN'İ ETKİLEYECEK

Kayıtlarda Putin'in isminin hiçbir şekilde geçmemesine rağmen, “arkadaşlarının" Putin'in yanlarında olduğunu ve “kazançlarına güvence" olduğunu kabul ettiği görülüyor. Belgeler ise Putin'in 2 milyar dolarlık bu paradan yararlandığını ima ederken, “arkadaşlarının serveti Putin'in harcamalarında ortaya çıkıyor" deniliyor.

78 ÜLKEDEN 107 MEDYA KURULUŞUYLA PAYLAŞILDI

Panama belgeleri önce bir Alman gazetesiyle, ardından 78 ülkeden 107 ayrı medya kuruluşuyla paylaşıldı. Ancak sızdıranın kim olduğu belli değil. Belgeler, Panamalı hukuk firmasının, müşterilerinin para aklamasına, ambargoları delmesine ve vergi kaçırmasına yardımcı olduğunu gösteriyor.

Firma yetkilileri ise 40 yıldır faaliyet gösterdiğini ve bugüne kadar herhangi bir illegal iş yapmadığını söylüyor.