İngiltere Vergi Gelir Dairesinin (HMRC), "Panama belgelerini" incelenmek üzere Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumundan (ICIJ) talep ettiği bildirildi.

İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye değerlendirmelerde bulunan HMRC Yaptırım ve Yasal Mevzuatlar Direktörü Jennie Granger, "HMRC finansal konularda görevi kötüye kullanmaya ilişkin eylemleri ifşa etmek ve gereğini yapmak konusunda kararlıdır. Vergi kaçakçılarının kaçırdıkları her kuruşun vergisini ve cezasını ödemeleri için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Granger, İngiltere’deki vergi gelir biriminin, Panama'daki şirketler dahil olmak üzere çok sayıda offshore şirketin faaliyetlerine ilişkin farklı kaynaklardan kapsamlı bilgiye sahip olduğunu, bu belgelerin halihazırda incelendiğini söyledi.

"HIZLI BİR ŞEKİLDE HAREKETE GEÇECEĞİZ"

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) ile tamasa geçirilerek "sızdırılan dataların paylaşılmasını" talep ettiklerini vurgulayan Granger, "Bu verileri çok yakında inceleyeceğiz. Elde edilen veriler üzerinden hızlı ve uygun bir şekilde harekete geçeceğiz." dedi.

Granger, İngiltere’de 2010 yılından bu yana vergi kaçakçılığı ile mücadele ederek yaklaşık 2 milyar sterlin gelir elde edildiğinin altını çizerek, "Mesajımız net; vergi kaçakçıları için güvenli 'vergi cenneti' yoktur. Offshore hesaplar üzerinden para saklama devrinin geçtiği konusunda kimsenin şüphesi olmasın." diye konuştu.

LİSTEDE LORDLAR VE MİLLETVEKİLLERİ VAR

"Panama belgelerinde", İngiltere’deki Lordlar Kamarasından 6 lordun, iktidardaki Muhafazakar Partiden 3 eski vekilin, yine İngiltere’deki siyasi partilere bağış yapan çok sayıda kişinin isimlerinin de geçtiği öne sürülmüştü.

Belgelerde ayrıca İngiltere Başbakanı David Cameron'ın 2010 yılında vefat eden babası Ian Cameron’ın da adının geçtiği iddia edilmişti.

Dünyanın en büyük 4. offshore hukuk danışmanlık şirketi olarak bilinen ve merkezi Panama'da bulunan Mossack Fonseca’dan sızdırılan "uluslararası vergi kaçakçılığına" ilişkin "Panama belgeleri", 3 Nisan gecesi uluslararası medyaya servis edilmişti.

Alman "Süddeutsche Zeitung" gazetesi tarafından elde edilen yaklaşık 11 milyon sayfalık dokümanın ilk kısmı, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından açıklanmıştı.

Sızdırılan belgelerde 12 ülkenin emekli ya da halen görevdeki lideri ve 143 politikacının adının geçtiği, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Irak'ta eski Başbakan İyad Allavi, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Mısır'da devrik cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in oğlu Alaa Mübarek ve İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson gibi isimlerin de listede olduğu belirtilmişti.

Belgelerin açıklanmasının ardından Barcelona’nın yıldızı Arjantinli oyuncu Lionel Messi’nin de içinde bulunduğu pek çok futbolcunun da offshore şirketi olduğu ileri sürülmüştü.

Belgelerde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın arkadaşı Sergei Roldugin ile Yuri Kovalchuk’un da adlarının yer aldığı, yaklaşık 2 milyar dolarlık offshore para akışının Putin’in yakın çevresine kadar uzandığı da iddia edilmişti.