Kente 4 yandan girildiği ve kurtarılmasının an meselesi olduğu belirtildi. Münbiç'teki Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve Münbiç Askeri Meclisi güçlerinin kuşatmasını yarmak isteyen IŞİD'in bu sabah Cerablus tarafından kentte saldırdığı ancak  püskürtüldüğü belirtildi. Münbiç Askeri Meclisi Sözcüsü Şervan Derviş, "IŞİD çeteleri Münbiç üzerinden dünyaya ve dünyadan da Münbiç üzerinden Rakka'ya ulaşıyor. Bu sebeple Manbiç'i özgürleştirme hamlemiz, Rakka'nın özgürlüğü için büyük bir adımdır" dedi.

IŞİD BU SABAH CERABLUS TARAFINDAN SALDIRDI 

Halep'in en büyük ilçesi olan ve 2014 tarihinden bu yana i IŞİD kontrolünde bulunan Münbiç'in geri alınması için 1 Haziran'da Demokratik Suriye Güçleri ve Minbiç Askeri Meclisi güçlerinin koalisyon güçlerinin hava desteği ile başlattığı operasyon sürüyor. Kenti kuşatma altına alan güçlerin IŞİD ile çatışmaları devam ederken, Manbiç kuşatmasını kırmaya çalışan IŞİD bu sabah Cerablus yönünden DSG güçlerine saldırı düzenledi. Suriye ve Irak'taki Kürt sitelerinde yer alan habere göre, yaklaşık 3 saat süren şiddetli çatışma sonrası IŞİD'liler çekilmek zorunda kaldı. Cerablus'un 19 kilometre güneyindeki Kirat Köyü'nde yoğunlaşan ve 3 saat süren çatışmalar sonucunda IŞİD'liler geri çekilirken, yüklü miktarda silah ve cephanelerini de bırakmak zorunda kaldıkları ileri sürüldü.

IŞİD için Suriye'de Rakka'dan sonra stratejik olarak çok önemli bir kent olan Münbiç'in IŞİD'ten geri alınması için 1 Haziran'da başlatılan operasyon kapsamında kentte dört bir yandan girildiği belirtildi. Mınbiç Askeri Meclisi Sözcüsü Şervan Derwiş, ilçeye dört bir yandan girdiklerini ve merkeze doğru ilerlediklerini söyledi. Derviş, köyleri IŞİD'ten kurtardıktan sonra operasyonun 24'üncü gününde batıdan Münbiç'e girdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"2 mahalleyi IŞİD'ten kurtararak özgürleştirdik. Güney tarafından operasyonun 25'inci gününde girerek buğday ambarını aldık. Burası yaklaşık şehrin yarısını görebilen bir alan olduğu için stratejik öneme sahip. Kuzey yani Cerablus tarafından ise kentin giriş mahallesinde yoğun çatışmalar yaşanıyor. Artık dört taraftan da kentin içine girmiş durumdayız."

Başlattıkları operasyonun askeri açıdan tamamlanma noktasına geldiğini de söyleyen Münbiç Asker Meclisi sözcüsü Şervan Derviş, şöyle konuştu:

"Şehre girmemizdeki gecikme IŞİD çetelerinin sivilleri kalkan olarak kullanmasından kaynaklanıyor. Siviller için hassasiyet gösteriyoruz. Destekçi güçlerle beraber uygun zamanında kenti özgürleştireceğiz. Bizim hazırlıklarımız artık Münbiç'ın ötesi içindir. Çünkü siviller korunaklı bölgeye alınınca kentin özgürleşmesi an meselesidir. Askeri açıdan güçlerimizin morali çok iyi durumda. IŞİD umudunu yitirdi ve günde 4-5 bomba yüklü araçla son saldırılarını düzenliyor. Bu bombalı araçlarla yapılan saldırılar tükenişlerinin göstergesidir. IŞİD'in hilafetin başkenti olarak ilan ettiği Rakka'nın özgürleşmesi için Münbiç'in stratejik bir öneme sahiptir. Suriye'de Rakka'dan sonra DAİŞ'in elindeki en büyük ikinci kenttir. Hem askeri hem dünya ile bağlantı noktası açısından DAİŞ'in stratejik üssüdür. Çeteler Münbic üzerinden dünyaya ve dünyadan da Münbiç üzerinden Rakka'ya ulaşıyor. Bu sebeple Minbiç'i özgürleştirme hamlemiz, Rakka'nın özgürlüğü için büyük bir adımdır. Bu çerçevede Rakka da özgürleştirilecektir."