ABD Başkanı Barack Obamaİran ile P5 1ülkeleri arasında varılan anlaşmanın Tahran yönetimi tarafından ihlal edilmesi durumunda ABD olarak harekete geçebileceklerini belirterek, "Eğer İran aldatırsa onları enseleyebiliriz ve bunu yaparız" dedi.

Obama, Amerikan Üniversitesi'nde İran ile varılan nükleer anlaşmayla ilgili konuştu.

''BOMBA YAPMAYA GİDEN TÜM YOLLAR ORTADAN KALKTI''

Yaklaşık iki yıl süren müzakerelerin ardından Tahran yönetimi ile P5 1 ülkeleri arasında varılan nükleer anlaşmanın İran'ın nükleer silah elde etmesini "kalıcı" şekilde önlediğine işaret eden Obama, "Anlaşma İran'ın bomba yapmaya giden tüm yollarını ortadan kaldırıyor" ifadesini kullandı.

Obama, söz konusu anlaşmanın İran ile tüm problemlerini çözmediğini belirterek, anlaşmanın Washington ile Tahran arasında "sıcaklık" oluşturmadığını vurguladı. En kritik güvenlik konularından birini çözmesi açısından söz konusu mutabakat için "iyi bir anlaşma" tanımlamasında bulunan Obama, ülkede anlaşmanın, Irak savaşından sonra en önemli dış politika tartışmalarından biri olduğunu da dile getirdi.

''İRAN'A HİÇ BİR ZAMAN İZİN VERİLMEYECEK''

ABD Başkanı Obama, müzakere sürecince de ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Enerji Bakanı Ernest Moniz tarafından yürütülen çabalarla kapsamlı bir anlaşmaya ulaştıklarına değinerek, "Hedeflerimizi içeren kapsamlı bir eylem planına ulaştık. Bu anlaşma altında, İran'ın hiçbir zaman nükleer silah üretebilmesine izin verilmeyecek" diye konuştu.

''SÖZÜN ÖZÜ; İRAN ALDATIRSA...''

Yaptırımların kaldırılması konusunda ise İran'ın önemli somut adımlar atması gerektiğinin altını çizen Obama, "Eğer İran gelecek 10 yıl içinde anlaşmayı ihlal ederse tüm yaptırımlar yeniden yürürlüğe girecek. BM Güvenlik Konseyi'nin diğer üyelerinin desteğine ihtiyacımız yok, ABD, kendi yaptırımlarını yeniden harekete geçirebilir" açıklamasında bulundu.

Obama, "Sözün özü şu ki, eğer İran aldatırsa onları enseleyebiliriz ve bunu yaparız" diye konuştu.