Barış görüşmelerinin tekrar başladığı döneme denk gelen bu kararın arkasındaki sebep tartışılmaya başladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önceki gün Suriye'deki misyonlarını büyük oranda gerçekleştirdiklerini ve askeri birliklerini Suriye'den çekme emri verdiğini açıkladı.

Putin, Himeymim Hava Üssü ile Tartus Deniz Üssü'nde asker bulundurmaya, buraları karadan ve denizden korumaya devam edeceklerini belirtti. Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Nikolay Pankov ise ülkede DAEŞ'e yönelik hava operasyonlarını sürdüreceklerini söyledi. 

BATAĞA GİRMEDEN...

Rusya Savunma Bakanlığı dün ilk Rus bombardıman uçağı grubunun Rusya'nın Voronej kentindeki hava üssüne vardığını açıkladı. Fakat Rusya'nın kararı başta ABD olmak üzere hemen herkes için sürpriz olurken, 'Neden şimdi?' sorusu sorulmaya başlandı.

Cenevre'deki barış görüşmelerinin ilk gününde açıklanan karar, aynı zamanda Suriye’deki iç savaşın 6. yılına girildiği 15 Mart’tan bir gün önce açıklandı. BBC Rusça’ya konuşan Igor Sutyagin, ''İlk tepkim paranın bitmiş olabileceği'' derken, Moskovski Komosmoltes’inde Olga Bojyeva ise, ''Afganistan'da ABD'nin haline düşmeden, köşeye sıkışmadan çekiliyor'' diye yazdı.

Washington Post'taki makaleye göre analistler, Suriye'de batağa saplanmadan ve Rus ordusunu daha fazla riske sokmadan Putin'in Suriye'den ayrılma kararını tercih ettiğini belirtiyor.

KARA OLUMLU KARŞILANDI

Suriye muhalefeti, İran ve ve BM, Rusya'nın beklenmedik adımını olumlu karşıladı. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da yaptığı açıklamada, ''Bu kararın Suriye'deki krize siyasi çözüm ve ülkede barışçıl siyasi geçiş sağlamaya yönelik Cenevre'deki müzakerelerin ilerlemesi üzerinde olumlu etkisi olacağını umuyoruz'' dedi.

McCAİN: YETERLİ SAYIDA MUHALİF ÖLDÜRDÜ

ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı Senatör John McCain, ''Rusya’nın bazı askeri güçlerini Suriye'den çekeceğini açıklaması, Putin’in, katil Esed rejiminin ayakta kalabilmesini sağlamak amacıyla yeterli sayıda muhalifi bombalayarak öldürdüğünü düşündüğünü gösteriyor'' dedi.

ESED BARIŞI BALTYALIYOR

ABD Başkanı Barack Obama'yla Putin telefon görüşmesinde, Rus güçlerinin bir kısmının Suriye'den çekilmesini ele aldı. Yapılan açıklamada, Obama'nın şiddetin azalmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdiği, ancak Suriye rejiminin saldırgan eylemlerinin BM önderliğindeki süreci baltalama tehlikesini vurguladığı belirtildi.