NATO dışişleri bakanları toplantısında Karadağ'ın ittifaka katılması onaylandı. İttifak üyelerinin dışişleri bakanları ve Karadağ Başbakanı Milo Dukanovic, imzaların ardından NATO karargahı önünde aile fotoğrafı çektirdi. Karadağ ile ilgili tarihi kararın alındığı toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti.

Karadağ'ın NATO üyeliğinin kesinleşmesi için ittifak üyelerinin parlamentolarından da onay gerekiyor. Bu onaya kadar Karadağ, NATO'nun tüm toplantılarına gözlemci ve davetli olarak katılabilecek. Onayın ardından da Karadağ, NATO'nun 29. üyesi olacak.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Karadağ'ın üyeliğinin, ülke tarihinde güvenli bir dönemin başlaması anlamına geldiğini söyledi. Karadağ'ın üyeliğinin bölgeye daha fazla istikrar ve güvenlik getireceğini ifade eden NATO Genel Sekreteri, "Bu, aynı zamanda NATO'nun kapılarının ortaklar için açık olduğunu net bir şekilde gösteriyor. Yol kolay değil, hala yapılacaklar var. Ancak Karadağ bunun mümkün olduğunu gösteriyor." dedi.

Karadağ Başbakanı Dukanovic ise, 16 sene önce NATO ülkeleri tarafından bombalanan ülkesinin ittifakın diğer üyeleriyle omuz omuza duracağını belirterek, "Bize her zaman güvenebilirsiniz." diye konuştu.

Karadağ'ın NATO üyeliğine karşı çıkan Rusya, böyle bir adımın, Batı Balkanlarda yakalanması hedeflenen istikrar için tehdit oluşturacağını savunuyor.
NATO'nun yeni üyesi belli oldu!