Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, FETÖ’nün yurt dışı yapılanmasında önemli bilgiler elde edildi. Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu savcısı Mustafa Gökçe tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, NATO’da 462 subayın görev aldığı tespit edilirken, bunlardan 237’si hakkında adli ve idari işlem yapıldığı kaydedildi. Darbe girişiminin ardından NATO’da sürekli veya geçici olarak görev yapan 237 FETÖ şüphelisi subayın görevlerine son verilip ‘Türkiye’ye dönün’ talimatı da verildi. Ancak bunlardan 200’ünün söz konusu talimata uymadığı öğrenildi. Soruşturmada, NATO’da görev alan hakkında gözaltı kararı verilen 189 FETÖ’cü subaydan 18’i tutuklanmıştı. Savcılık tarafından şimdi de İtalya, Hollanda ve Belçika’nın da aralarında bulunduğu ülkelerde görev alan 38 kişi hakkında FETÖ’yle bağlantılı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınması için harekete geçildi. 18 ilde yapılan operasyonlarda 1 kişi gözaltına alınırken, geri kalan 37 kişinin mevcut adreslerinde bulunmadığı bildirildi. Şüpheli isimlerin yurt içindeki adreslerinde ve aynı zamanda görevli olduğu ülkelerdeki ofislerinde de arama yapıldı. Haklarında yakalama kararı çıkarılan isimlerin sağlık raporu alarak Türkiye’ye dönmedikleri gibi bazı şüphelilerin de görevli oldukları ülkelerden iltica talebinde bulunduğu ifade edildi.   
17’Sİ BYLOCK KULLANICISI 
Savcılık tarafından 237 şüpheliden 17’sinin örgütün kripto haberleşme programı olan ByLock kullanıcısı olduğu belirlendi. Şüphelilerin bazılarının ByLock’u en çok kullanan kırmızı listede yer aldığı tespit edildi. Ayrıca, şüphelilerden 58’inin eşinin ismi 2010 KPSS soruşturmasında geçtiği kaydedildi. Savcılık FETÖ’yle bağlantısı olduğunu tespit ettiği 237 subaydan çoğunun örgütün mahrem yapılanması içerisinde yer aldığı ve örgüt hiyerarşisinde üst sıralarda olduğunu belirledi. Şüphelilerinin bazılarının Bank Asya’da hesaplarının olduğu, MASAK tarafından yapılan incelemelerde ise örgüte himmet sağladıkları bildirildi. Örgüt elemanlarının dış görev kapsamında NATO’da en fazla Belçika’da yer aldıkları tespit edildi. 
NATO KOMUTANI FETÖ'YE SAHİP ÇIKTI
NATO’nun Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Orgeneral Curtis Scaparrotti, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’nin Brüksel’de görevli subayları görevden uzaklaştırmasının ittifakı “zayıflattığını” söyledi. Scaparrotti “Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup yaklaşık 150 üst düzey askeri personel görevden alındı. Bunlar, NATO’da önemli hizmetler verdi... Şu anda ekibimde yetenek, uzmanlık ve üretilen iş anlamında bir zayıflama görüyorum. Burada bizimle birlikte çalışan insanlara neler olduğu konusunda kaygılıyım” dedi. ABD’li orgeneral, çeşitli yöntemlerle NATO’daki görevlerinden uzaklaştırılan Türk subayların darbe planlamasında yer aldıklarını düşünüp düşünmediğiyle ilgili bir soruya ise “Hayır” cevabını verdi.
NATO mu FETÖ mü?