Musul'u terör örgütü DAEŞ'ten kurtarma operasyonunun  Mart ayı sonuna kadar başlayabileceğini duyurdu.
10 Haziran 2014'te Irak ordusunun geri çekilmesi sonucu ele geçirdiği Musul'da varlığını sürdürmeye devam eden DAEŞ'e, birçok ülkenin de desteklediği büyük operasyon için gün sayılıyor. Operasyon ABD, Suudi Arabistan gibi ülkelerin desteğiyle Irak ordusu, Peşmerge güçleri tarafından gerçekleştirilecek.
MUSUL DAEŞ'İN KALESİ DURUMUNDA
Örgüt olarak ilk ele geçirdiği kent olan Musul, Rakka ile birlikte DAEŞ'in en büyük yapılanmasının olduğu yer. 15 binden fazla militanın kontrol ettiği kentte birçok alanı kontrol ediyor.
ÜNİVERSİTEDE KİMYASAL SİLAH ÜRETİYORLAR
DAEŞ kentteki kontrolünü kimyasal silah üretecek seviyeye getirmiş durumda. Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi, DAEŞ'in Tazehurmatu'da kullandığı klor gazını kontrolündeki Musul Üniversitesi laboratuvarlarında geliştirildiği bilgisine ulaştıklarını söyledi. Salihi, DAEŞ'in klor gazı kullanması üzerine 30'un üzerinde kişinin boğulma riski geçirdiğini belirtti.
KİMYASAL SALDIRIDA BİR ÇOCUK ÖLDÜ
Salihi, "DAEŞ iki gün önce yaklaşık 40 havan topuyla Tazehurmatu'ya saldırı düzenledi. Kimyasalın kullanıldığı saldırıda 30'un üzerinde sivil ağır şekilde etkilenerek boğulma riski geçirdi." diye konuştu. DAEŞ'in kimyasal saldırısında yaralanan bir çocuğun bugün hayatını kaybettiği öğrenildi.
KERRY RİYAD'A GİDİYOR
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Musul operasyonu ve Suriye'deki gelişmeleri görüşmek üzere yarın Suudi Arabistan'a resmi bir ziyaret gerçekleştirecek.
BARAJ TEHLİKESİ DE VAR
Daha önce defalarca uyarı yapılmasına rağmen gerekli çalışmaların yeterli düzeyde yapılmadığı Musul Barajı'nda bölge halkı için büyük bir tehlike var. Mimari yapısı düzensiz olan baraj herhangi bir bombardıman ya da çökme sonrasında şehre doğru boşalabilir. Bu da 1,5 milyon sivilin yaşamını yitirmesine sebep olabilir. Musul, DAEŞ'ten tamamen geri alınırsa barajın onarımı için büyük bir fırsat ele geçmiş olacak.