Hindistan'daki ulusalcı sağ partilerden Bharatiya Janata, geçmişteki hatalarından dolayı Müslümanlardan özür dilemeye hazır olduklarını açıkladı.

Başkent Yeni Delhi 'deki genel seçim kampanyasında konuşan partinin başkanı Rajnath Singh, Müslümanlara yönelik partilerince "ne zaman ve her nerede herhangi bir yanlış" varsa özür dileyeceklerini kaydetti.

Geçmişte yapılan hatalar nedeniyle özür dilemeye hazır olduklarını dile getiren Singh, ''Partimiz Müslümanların beklentilerini karşılamazsa eğer, bir daha bize dönüp bakmayın. Müslümanlar partimize yönelik propagandalara aldırış etmesin'' dedi.

Konuşmasında Müslümanlara yönelik hatalardan doğrudan bahsetmeyen Singh, Bharatiya Janata'nın başbakan adaylarından Narendra Modi yönetimi altında 2002'de Gujurat bölgesinde çoğunluğu Müslüman bin kişinin öldüğü baskını ima etti.Partinin yeni federal hükümette yer alması için 545 koltuklu parlamentoya 272 milletvekili göndermesi gerekiyor.

Gujarat'taki baskında evi yağmalanan Baroda Üniversitesi profesörlerinden Juzar Bandukwala ise olayın ardından özrün asla gelmediğini kaydetti. Bharatiya Janata'nin özür dilemediği gibi Modi için Müslümanlardan oy istediğini dile getiren Bandukwala, 12 yıl önce Gujarat Müslümanlarının büyük acı çektiğini anımsattı.

Baskın sırasında hiçbir şey yapmaması nedeniyle suçlanan Modi ise geçen yıl olaydan dolayı üzüntülü olduğunu açıklamış ancak özür dilememişti. Olayla ilgili Modi hakkında açılan dava halen mahkemede görülüyor. Hindistan'da genel seçimler mayıs ayında yapılacak.

Gajurat bölgesinde 2002 yılında Müslümanlar ile Hindular arasında çıkan çatışmalarda çoğunluğu Müslüman çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.