İran'ın Meşhed kenti Cuma İmamı Seyyid Ahmed İlmulhuda, Suudi Arabistan'ın İran'daki diplomatik temsilciliklerine yönelik gerçekleşen saldırılarla ilgili dün yaptığı açıklamasından çark etti.

Mehr Haber Ajansı'na göre İlmulhuda, Meşhed'de İmam Rıza türbesindeki İmam Humeyni Camii'nde kılınan cuma namazı hutbesinde, insanların din karşıtı ülkelerin büyükelçilikleri önünde protesto düzenlemelerinin bir hak olduğunu, ancak protesto gösterilerinde elçiliklerin duvarından aşmanın caiz olmadığını ifade etti.

Muhafazakarlık yanlısı açıklamalarıyla tanınan İlmulhuda, şunları söyledi:

"Halk, düşmana meydan vermemelidir. Büyükelçiliklere ve rejimin güvenliği altında olan mekanlara saldırı, İran rejiminin maslahatına aykırıdır. Devrimci öfke, basiretle sergilenmelidir. Ümit ediyorum ki, bu gibi girişimler tüm İran'da son bulur. Devrimci hareket, dini liderin (Hamaney) rızasına uygun gerçekleşmelidir. Büyükelçiliklerin duvarından atlamak ve açıkça fiziki saldırıda bulunmak caiz değil ve rejimin sorumluluk alanına müdahale etmektir."

Ruhani ve Zarif'i eleştirmişti

İlmulhuda, dün Meşhed kentinde Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'i anma programında, "Suudi Arabistan elçiliğine saldıranları aşırılıkla kınamaları" nedeniyle isim vermeden Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'i sert bir dille eleştirerek, "Şeyh Nemr, sadece Suud hükümetini kabul etmediğini açıklaması nedeniyle idam edildi. O, hiçbir silahlı faaliyette bulunmadı. Niçin bu konuda tepki gösteren insanlara radikal, kanun tanımaz ve aşırı diyorlar, kınıyorlar" ifadelerini kullanmıştı.