2 yıl önce İsrail Din İşleri Bakanlığı, Mescid-i Aksa’nın bölünüp, yarısının sinagog olarak kullanılmasını öngören yasa tasarısını meclise getirdiğini hatırlatan Haber 7 Yazarı Taha Dağlı, Mescid-i Aksa'da oynan İsrail oyununu ve bu noktaya nasıl gelindiğini yazdı.


İşte Taha Dağlı'nın o yazısı

Bu adımın ardından Mescid-i Aksa ile Kubbetussahra’nın bulunduğu Haremüşerif’e Yahudi grupların provakatif ziyaretleri daha da sıklaşmaya başladı.

Hemen sonrasında Mescid-i Aksa’nın avlusuna sinagog inşa etme planı gündeme geldi. İsrail Din İşleri Bakanlığı, Mescid-i Aksa’nın Yahudiler tarafından dini ibadet için kullanmaları yönünde klavuz bile hazırladı.

Tüm bunlar olurken Yahudiler haftanın 6 günü Mescid-i Aksa’ya girmeye başladı. Cuma günleri hariç diğer günlerde Müslümanların ilk kıblesi sinagog olarak kullanıldı.

Ramazan ayında Yahudiler içeri girmedi ancak bayram sonrası ziyaretler yine devam etti.

İsrail Cuma günleri ve Ramazan ayında Mescid-i Aksa’yı Müslümanlara bıraktı çünkü Yahudi bayramlarında ve Cumartesi yani Şabat günlerinde Mescid-i Aksa’nın tamamen Yahudilere tahsis edilmesi öngörüldü.

İsrail “Mescid-i Aksa, Müslümanların kutsal günlerinde Müslümanlara, diğer günler ise Yahudilere ayrılsın” mantığıyla hareket etti.

Bu nedenle Ramazan Bayramı sonrası Yahudilerin Mescid-i Aksa baskınları arttı, bu durum da Kudüs’te zaten gergin olan tansiyonu doruğa çıkardı.

Son olarak İsrail yönetiminin yeni bir hamlesi geldi, o da Mescid-i Aksa’nın hemen yanı başında bulunan ağlama duvarının olduğu alana sinagog inşa etme planıydı.

İsrail, sinagogun mimari planını bile çizdi. Buna göre Mescid-i Aksa’nın sağ tarafında bulunan ve alt tarafta kalan ağlama duvarının olduğu bölgeye 6 katlı bir sinagog inşa edilecek.

Toplam 1400 metrekarelik bir alanı kapsayan 6 katlı bina içerisinde Yahudi müzesi de bulunacak, binanın uzunluğu ise 23 metreyi bulacak.

İsrail bu proje için 13 milyon dolarlık bütçe hazırladı. İnşaat tamamlandığında Yahudilerin ağlama duvarıyla Mescid-i Aksa arasındaki ayrım neredeyse kalkmış olacak çünkü Yahudilerin Mescid-i Aksa’ya girmek için kullandıkları Mağrip Kapısı da bu inşaatın içerisine dahil edilecek.

İsrail, bu hamlelerle tıpkı El Halil kentinde bulunan Halil İbrahim Caminde olduğu gibi Mescid-i Aksa’yı da bölmeyi amaçlıyor.

Böylece Müslümanların Mekke ve Medine’den sonra en kutsal üçüncü mekanı kabul edilen ve İslam dünyasının ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa kademeli olarak sinagoga çevrilmiş olacak.