Merkel bu açıklamayı dün partisi muhafazakar Hıristiyan Demokratların parlamento toplantısında yaptı. Alman Bild gazetesinin toplantıda bulunan kaynaklara dayandırdığı habere göre, bunun bir diğer anlamı görüşmelerin fiilen bittiği. Habere göre Merkel, bu duruşun, partinin Türkiye konusundaki tutumunu soran seçmenlere de iletilmesini istedi.
'TÜRKİYE GÜVENİLİR BİR SÖZLEŞME ORTAĞI'
Öte yandan Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı AB ile Türkiye arasında imzalanan mülteci mutabakatından kaynaklanan yükümlülükleri yerine getirmeye çağırdı. Merkel, Malta Başbakanı Joseph Muscat ile Berlin’de görüşmesi sonrasında düzenlenen basın toplantısında mülteci mutabakatının özellikle de insan kaçakçılığına karşı mücadelede iki tarafın da faydasına olduğunu belirtti. Merkel, Türkiye’nin de Avrupa gibi güvenilir bir sözleşme ortağı olduğunu düşündüğünü sözlerine ekledi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün yaptığı bir konuşmada AB defterinin “henüz kapanmadığını” fakat Ankara’nın başka ortaklarla başka seçenekleri olduğunu söyledi. Avrupa Parlamentosu geçtiğimiz hafta Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası “orantısız” tepki verdiğini belirterek AB üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasını öngören ve bağlayıcı olmayan bir öneriyi 37’ye karşı 479 oyla kabul etmişti.
Merkel'den 'Türkiye' açıklaması