Almanya Başbakanı Angela Merkel’in talimatıyla çoğu Suriye’den kaçan mültecilere kapıyı açmış, ardından da Avrupa Birliği ülkelerine ‘Herkes nüfusu ve ekonomik koşulları oranınında belirlenecek kota ile zorunlu mülteci kabulüne hazır olsun’ çağrısı yapmıştı.


Ancak Merkel’in bu çağrısı Çek Cumhuriyeti, Polonya, Macaristan ve Slovakya tarafından reddedildi. Çek Cumhuriyeti dün ‘Bu kararımızdan geri adım atmayacağız’ açıklaması yaptı. Durum böyle olunca iki haftada 63 bin sığınmacının geldiği Almanya dün rest çekti. 

Sabah saatlerinde hükümetin ‘Limitimize ulaştık’ açıklamasının ardından İçişleri Bakanı kameraların karşısına geçti ve Schengen Anlaşması’nın resmen askıya alındığını Avusturya sınırına kontroller getirildiğini açıkladı.

Almanya ayrıca Avusturya hükümetine de tren seferlerinin durdurulması talebini iletti. Viyana’dan Almanya’nın birçok kentine düzenlenen tren seferleri de dün durdu. Almanya’ya iki gün içinde 16 bin, son iki hafta da 63 bin sığınmacının geldiği belirtiliyor. Sadece cumartesi günü Münih’e 13 bin kişinin geldiği açıklandı.

Toplama kampına yerleştirildiler

Almanya hükümetinin 21 mülteciyi, 56 bin esirin katledildiği Buchenwald Toplama Kampı’nda misafir ettiği ortaya çıktı.

Almanya’nın Schwerte kentindeki Buchenwald Toplama Kampı, İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman Nazi hükümetinin emriyle 8 yıl faaliyette bulunmuş ve 56 bin kişinin katledilmesinde kullanılmıştı. Eleştirilere cevap veren Mitte Bölgesi Belediye Başkanı Christian Hanke, “Burada boş hangarlar olduğu için insanları buraya yerleştirdik. Bu sadece geçici çözümdür” dedi. Mültecilerin Eritre ve Cezayir’den geldiği, her birinin Alman hükümetinden ayda 135 Euro yemek parası yardımı aldığı öğrenildi.