Uçakta, 154 Hollanda, 27 Avusturalya, 23 Malezya, 11 Endonezya, 6 İngiliz, 4 Almanya, 4 Belcika, 3 Filipin 1 de Kanada vatandaşının bulunduğu açıklandı.
Rus resmi haber ajansı İtar-Tass'ın bildirdiğine göre, Malezya  Havayolları'na ait Boeing 777 tipi yolcu uçağı, Rusya sınırından 60 kilometre  uzakta Ukrayna topraklarına düştü. Uçağın içinde 280 yolcu ve 15 mürettebat  olduğu belirtildi.  Uçağın, Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yaptığı sırada 10 bin metre  yükseklikte Rusya hava sahasına girmeden hemen önce düştüğü kaydedildi. 
 
YOĞUN ÇATIŞMALARIN YAŞANDIĞI BÖLGE
Rus basınında yer alan haberlerde, uçağın Ukrayna ordusu ile  ayrılıkçılar arasında yoğun çatışmaların yaşandığı bölgede düştüğü belirtiliyor. 
 
UÇAKTAKİ YOLCULARIN UYRUKLARI AÇIKLANDI

Amsterdam’dan Kuala Lumpur’a giderken, Ukrayna-Rusya sınırı yakınlarında düşen Malezya Havayolları’na ait Boeing 777-200 tipi, MH17 sefer sayılı uçakta, 154 Hollanda, 27 Avusturalya, 23 Malezya, 11 Endonezya, 6 İngiliz, 4 Almanya, 4 Belcika, 3 Filipin 1 de Kanada vatandaşının bulunduğu açıklandı.
 
ABD: MALEZYA UÇAĞI FÜZE İLE VURULDU
ABD istihbarat kaynakları, içinde bulunan 280 yolcu ve 15 mürettebatla, Amsterdam'dan, Kuala Lumpur'a seyir halindeyken Ukrayna-Rusya sınırı yakınlarında düşen Malezya Havayolları'na ait Boeing 777-200 tipi, MH17 sefer sayılı uçağın, yerden fırlatılan bir füze ile vurulduğunu açıkladı. Üst düzey yetkililer de uçağın füze ile vurularak düşürüldüğünü doğruladı. Kaynaklar, füzenin Ukrayna ordusu mu, yoksa Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplar tarafından mı vurulduğuna ilişkin açıklama yapmadı. Uluslararası krize yol açan olayın ardından İngiltere, Birleşmis Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil olarak toplantıya çağırdı. Konseyin Cuma günü toplanması bekleniyor.
 
DEHŞETE DÜŞÜREN ENKAZ GÖRÜNTÜLERİUÇAKTAKİ YOLCULARIN UYRUKLARI AÇIKLANDI
Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a giderken, Ukrayna-Rusya sınırı yakınlarında düşen Malezya Havayolları'na ait Boeing 777-200 tipi, MH17 sefer sayılı uçakta, 154 Hollanda, 27 Avusturalya, 23 Malezya, 11 Endonezya, 6 İngiliz, 4 Almanya, 4 Belcika, 3 Filipin 1 de Kanada vatandaşının bulunduğu açıklandı.
 

MALEZYA BAŞBAKANI ACİL SORUŞTURMA BAŞLATTI
Malezya Başbakanı Necip Rezak, Ukrayna'da Malezya  Havayollarına ait uçağın düşmesiyle ilgili soruşturma başlatılması talimatı  verdiğini bildirdi.
Rezak, basına yaptığı açıklamada uçağın düşmesine ilişkin haberlerin  kendisine ulaşmasının ardından, olayın derhal soruşturulması talimatı verdiğini  söyledi.

Malezya Savunma Bakanı Hişamuddin Hüseyin de Twitter hesabından  yaptığı açıklamada, uçağın vurularak düştüğünün teyit edilmediğini belirtti.  Hüseyin, haberleri kontrol ve teyit etmeleri için orduya talimat verdiğini  kaydetti.

    Rusya resmi haber ajansı İtar-Tass'ın haberinde Boeing 777 tipi yolcu  uçağının, Rusya sınırından 60 kilometre uzakta Ukrayna topraklarına düştüğü  bildirilmişti Haberde uçağın, Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yaptığı sırada 10  bin metre yükseklikte Rusya hava sahasına girmeden hemen önce düştüğü  belirtilmişti. Rus basınında yer alan haberlerde uçağın roketle vurulmuş  olabileceği ileri sürülmüştü.

    Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Gareşenko da Facebook  hesabından yaptığı açıklamada uçağın  uçağın 10 bin metre irtifada uçtuğu sırada  22 bin metre irtifaya kadar giden füzeler atan Buk füze sistemiyle vurulduğunu  yazmıştı.
    Uzmanlar, uçağın uzun menzilli bir füzeyle vurulmuş olması halinde  geride bıraktığı mor ötesi izlerin, ABD tarafından uydu görüntülerine bakılarak  teyit edilebileceğine işaret ediyor.

 
OBAMA-PUTİN TELEFONLA KONUŞTU
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Barack  Obama'ya Ukrayna'da düşen yolcu uçağıyla ilgili bilgi verdi.
Kremlin Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Putin ve  Obama'nın telefonda Ukrayna'da yaşanan son gelişmeleri değerlendirdiği  bildirildi.
Açıklamada, Putin'in, Obama'ya, Malezya Havayollarına ait yolcu  uçağının Ukrayna'da düşmesiyle ilgili bilgi verdiği belirtildi.
Ayrıca görüşmede, Putin'in, Ukrayna'da ön koşulsuz ateşkes  sağlanmasının öneminin üzerinde durarak Rusya'ya gelen sığınmacıların sayısındaki  ciddi artışa vurgu yaptığı kaydedildi. Putin'in, ABD'nin, Rusya'ya yönelik ek  yaptırım kararı almasından ötürü duyduğu hayal kırıklığını Obama'ya ilettiği  ifade edildi.
Öte yandan Putin, Malezya Başbakanı Necip Rezak'a kazada hayatını  kaybedenler için başşağlığı diledi.
Malezya Havayollarına ait Boeing 777 tipi yolcu uçağı, Rusya  sınırından 60 kilometre uzakta Ukrayna topraklarına düştü. Uçakta 280 yolcu ve 15  mürettebat olduğu belirtildi.
 
 
Putin: Bu topraklardaki devlet, bu  korkunç trajedinin kesinlikle sorumluluğunu taşıyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Malezya  Havayolları'na ait yolcu uçağının Ukrayna'nın Rusya sınırına yakın bölgesinde  düşmesine ilişkin, "Bu topraklardaki devlet, bu korkunç trajedinin kesinlikle  sorumluluğunu taşıyor" ifadesini kullandı.
    Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin, ekonomi danışmanlarıyla  yaptığı toplantıyı, Ukrayna'da düşen uçak dolayısıyla bir dakikalık saygı  duruşunda bulunulmasının ardından açtı.

    Putin, "Bu topraklarda barış olsaydı, eğer Ukrayna'nın güneydoğusunda  askeri harekatlar yeniden başlamamış olsaydı bu trajedi meydana gelmemiş  olacaktı. Bu topraklardaki devlet, bu korkunç trajedinin kesinlikle sorumluluğunu  taşıyor" değerlendirmesinde bulundu.
 
 
Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko uluslararası komisyon kurulmasını istedi
Ukrayna Devlet Başkanı Petro Proşenko, Malezya  Havayolları'na ait Boeing 777 tipi yolcu uçağının düşürülmesi olayının  araştırılması için uluslararası komisyon kurulmasını talep etti.

Devlet Başkanlığının resmi internet sitesinden yapılan açıklamaya  göre, Poroşenko, olayın araştırılması için  Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü  uzmanları, Malezya ve Hollanda temsilcilerinin de dahil olduğu uluslararası  araştırma komisyonunun kurulmasını istedi. Poroşenko, Malezya Havayolları'na ait  Boeing 777'nin, son günlerde AN 26 ve Su 25 tipi uçakların ardından düşen üçüncü  uçak olduğunu belirterek, Ukrayna Kara Kuvvetlerinin havadaki unsurlara karşı  ateş etmediğini vurguladı.
Poroşenko, yolcu uçağının teröristler tarafından vurulmuş olduğunun  tahmin edildiğini bildirdi.
Kazada hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen  Poroşenko, olayın aydınlatılması için komisyonun kurulmasına ve arama kurtarma  çalışmalarının yapılması için bakanlar kuruluna talimat verdi. Poroşenko, kazanın  sorumlularının cezasız kalmayacaklarıdan emin olduğunu kaydetti.
 
ABD'DEN İLK AÇIKLAMA
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Psaki: "Uçakta herhangi bir  Amerikan vatandaşı olduğunu şu noktada teyit edemem"
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki,  Ukrayna'da düşen Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağında 23 ABD vatandaşı da  bulunduğu haberlerini şuan da teyit edemediklerini bildirdi.
    Psaki, günlük basın brifinginde, Rusya sınırından 60 kilometre uzakta  Ukrayna topraklarına düşen Boeing 777 tipi yolcu uçağıyla ilgili soruları da  yanıtladı.
    Olayla ilgili gelişmeleri takip ettiklerini belirten Psaki, "Şu anda  uçağın düşmesine neyin neden olduğunu veya bundan kimin sorumlu olduğunu  bilmiyoruz" dedi.

    Uçakta 23 Amerikan vatandaşının bulunduğuna yönelik haberlerin  hatırlatılması üzerine ise Psaki, "Uçakta herhangi bir Amerikan vatandaşı  olduğunu şu noktada teyit edemem. Uçağın düşmesi kısa bir süre önce oldu, teyit  etmemize yönelik herhangi bir detaya sahip olduğumuz zaman, bu bilgiyi size  sağlayacağız" ifadelerini kullandı.
 İKİ ÜLKE DE BİRBİRİNİ SUÇLADI

Ukrayna'nın askeri opersayonlarının enforrmasyon yetkilisi Dmitri Timçuk, facebook hesabından konuyla ilgili yaptığı açıklamada, uçağın düşmesinden kendilerinin sorumlu olmadığını çünkü bölgede operasyon yürüten Ukrayna güvenlik güçlerinin elinde, uçaksavar füzelerin bulunmadığını söyledi.

Timçuk, bu tür füzelerin bölgedeki Rusya yanlısı silahlı grupların ve Rusya'dan Ukrayna'ya sızan Rus ordusuna bağlı birliklerin elinde olduğunu ifade etti. Ayrılıkçılar ise Ukrayna ordusunu suçladı.

"UÇAĞI UKRAYNA DÜŞÜRDÜ" İDDİASI
Düşen Malezya uçağı ile ilgili bir iddia da Luhansk Halk Cumhuriyeti'nden geldi. Luhansk Halk Cumhuriyeti'nden yapılan açıklamada, "Boeing 777 tipi yolcu uçağının düşüşüne şahit olan görgü tanıkları uçağa Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin saldırı uçağının saldırdığını ifade ettiler. Daha sonra yolcu uçağı havada iki parçaya ayrıldı ve Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin topraklarına düştü. Aynı zamanda Ukrayna saldırı uçağı da Luhansk Halk Cumhuriyeti sınırları içine düştü. Şu anda düşen uçağın arama çalışmaları sürdürülüyor" ifadesi kullanıldı.
 

Ukrayna Ulusal Güvenlik Konseyi: "Uçağın vurulduğu ihtimali üzerinde  duruyoruz"
Ukrayna Güvenlik Konseyi Sözcüsü Andrey Lysenko,  Ukrayna'da düşen Malezya Havayolları'na ait uçağın vurulduğu ihtimali üzerinde  durduklarını söyledi.
    Lysenko, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Amsterdam-Kuala Lumpur  seferini yapan uçağın dün saat 16:00 civarında radardan kaybolduğunu bildirdi.
    Lysenko, "Uçağın düşmesi, son günlerde Rusya tarafından atılan roketle  düşürülen Ukrayna ordusuna ait AN-26 ve SU-25 uçaklarından sonra üçüncü  hadisedir. Bu uçağın da vurulduğu ihtimali üzerinde duruyoruz" ifadesini  kullandı.
    Ukrayna'nın uçağın düşmesiyle bir ilgisinin olmadığını vurgulayan  Lysenko, "Ukrayna ordusu, hava hedeflerine karşı herhangi bir operasyon  yapmamaktadır" dedi.
    Malezya Havayollarına ait Boeing 777 tipi yolcu uçağının Rusya  sınırından 60 kilometre uzakta Ukrayna topraklarına düştüğünü bildirilmişti.  Uçakta 280 yolcu ve 15 mürettebat olduğu açıklanmıştı.
    Yerel basında çıkan haberlerde, uçağın Ukrayna ordusu ile Rusya  yanlısı ayrılıkçılar arasında yoğun çatışmaların sürdüğü bölgede düştüğü  belirtilmiş, uçağın roketle düşürüldüğü iddialarına yer verilmişti.

 THY'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Türk Hava Yolları'nın (THY), Malezya Havayollarına ait  yolcu uçağının Ukrayna'da düşmesinin ardından, olaylar netleşene kadar bu ülke  hava sahasını kullanmayacağı bildirildi.
THY Basın Müşaviri Ali Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  "Yaşanan hadise henüz çok sıcak olduğu için, olaylar netleşene kadar uçaklarımız  Ukrayna hava sahasını kullanmayacak" dedi.

 

Füzeyle düşürülen uçaklar
Amsterdam - Kuala Lumpur seferini yapan Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağı Ukrayna hava sahasında füzeyle vurularak düşürüldü.
Olay sonrası gözler daha önceden yaşanmış benzer olaylara çevrildi.
Yaşanan olaylar yolcu uçaklarının savaş ve çatışmaların yaşandığı bölgelerin hava sahasını kullanırken karşılaştığı tehdidi gösteriyor.

Yakın tarihte uçakların füzeyle vurularak düşürüldüğü olaylar şöyle:

2 Eylül 1998: Angola'da hükümete karşı savaşan Angola'nın Tam Bağımsızlığı İçin Ulusal Birlik (UNITA) örgütü, ülkenin kuzeydoğusunda Antonov-26 tipi askeri kargo uçağını düşürdü, uçaktaki 24 kişi öldü.

21 Eylül 1993: Gürcistan yönetimine karşı savaşan Abhaz ayrılıkçıların bulunduğu, Suhumi bölgesi açıklarındaki bir tekneden ateşlenen ısıya duyarlı füze, Tu-134 tipi uçağı vurdu. Uçaktaki 25 kişi ölürken, saldırıyı üstlenen olmadı.

22 Eylül 1993: Gürcistan'ın başkenti Tiflis'ten Gürcü askerleri taşıyan Tu-154 uçağı, Suhumi havaalanına inerken düşürüldü, çok sayıda kişinin öldüğü olayın sorumluluğunu Abhaz ayrılıkçılar üstlendi.

3 Temmuz 1988: İran Havayolları'na ait A-300 yolcu uçağı, Basra Körfezi'ndeki ABD savaş gemisi Vincennes'den fırlatılan füzeyle düşürüldü, uçaktaki 290 kişi öldü. Yolcu uçağının yanlışlıkla taarruz uçağı olarak tanımlandığı iddia edildi.

16 Ağustos 1986: Sudan Havayolları'na ait uçak Sudan'ın Malakal kentinden kalktıktan kısa süre sonra hükümete karşı savaşan militanların fırlattığı yerden havaya füzeyle düşürüldü, uçaktaki 60 yolcu öldü.

20 Şubat 1986: Irak savaş uçakları, İran'ın başkenti Tahran'dan Ahvaz'a giden İran Havayolları'na ait uçağa saldırdı, havada infilak eden uçaktaki 49 kişi öldü.

4 Eylül 1985: Afganistan Havayolları'na ait AN-24 uçağı Afganistan'ın güneyindeki Kandahar kentinden havalandıktan kısa süre sonra füzeyle vuruldu, uçaktaki 52 kişi öldü.

8 Kasım 1983: Angola'nın Lubango kentinden kalkan Boeing 737 tipi uçak kısa süre sonra yere çakıldı, uçaktaki 130 kişi öldü. UNITA, uçağı bir füzeyle vurduğunu iddia ederken, hükümet uçağın teknik arıza nedeniyle düştüğünü savundu.

1 Eylül 1983: Kore Havayolları'na ait Boeing 747 tipi uçak, Sahalin Adası yakınında Sovyet hava sahasında uçtuktan sonra Sovyet uçağı tarafından düşürüldü, uçaktaki 269 kişi öldü.

3 Mayıs 1982: İki İran savaş uçağı Kıbrıs Rum kesiminden İran'ın başkenti Tahran'a uçan Cezayir'e ait uçağa saldırdı, aralarında Cezayir Dışişleri Bakanı'nın da bulunduğu uçaktaki 14 kişi öldü.

12 Şubat 1979: Zimbabve'de Kariba'dan havalandıktan sonra hükümete karşı mücadele veren militanlar tarafından düşürülen uçaktaki48 kişi öldü.

20 Nisan 1978: Fransa'nın başkenti Paris'ten Güney Kore'nin başkenti Seul'a giden Kore Havayolları'na ait Boeing 707 tipi uçak yörüngesinden saptı ve Sovyetler Birliği'nde bir Sovyet savaş uçağı tarafından öne kesildi. Savaş uçağının ateş açmasıyla basınç kaybı meydana gelen uçak buz tutmuş göle zorunlu iniş yaptı, iki yolcu öldü,13 kişi yaralandı.

21 Şubat 1973: İsrail savaş uçakları yere inmeye zorladığı Libya Havayolları'na ait uçağa ateş açtı, isabet alarak Sina Çölü'ne düşen uçaktaki 106 kişi öldü.

27 Temmuz 1955: İsrail havayolları El Al'ın Paris-Tel Aviv seferini yapan uçağı, uçuşa yasak Bulgaristan hava sahasına girdikten sonra bir füzeyle düşürüldü, uçaktaki 58 kişi öldü.