Resmi haber ajansı KCNA’nın aktardığına göre, Kuzey Kore’nin askeri endüstrisini aktif olarak geliştirmek zorunda olduğuna vurgu yapan lider Kim Jong-un, “Bağımsızlığımız ve ulusal onurumuzu nükleer ve hidrojen saldırılarla savunma kapasitesine kavuşan büyük bir nükleer güç haline geldik” ifadelerini kullandı. Kuzey Kore 10 Nisan 2015’te nükleer silah ürettiğini duyurmuş, 3 kez de (2006, 2009, 2013) yeraltında nükleer deneme gerçekleştirmişti.

Sputnik'in haberine göre diğer taraftan Seul Ulusal Üniversitesi Barış ve Birleşme Çalışmaları Enstitüsü’nden Çang Yong-seok, “Kim daha önce pek çok kez nükleer silah sahibi olduklarını belirtmişti. Ancak ilk kez hidrojen bombasından bahsediyor gibi görünüyor” dedi.

Hidrojen bombası dünyanın en güçlü silahı olarak nitelendiriliyor. Bu bombayı üreten ilk ülke Sovyetler Birliği’ydi. ‘Çar Bombası’ olarak da bilinen AN602, 1961’de denenmişti.

KİM'İN GRUBU İLK KEZ YURTDIŞINDA

Bu arada Kuzey Kore’nin en ünlü kız grubu olan ve Kim’in de çok sevdiği Moranbang Band, ilk kez yurtdışı turnesine çıktı.

Üyelerini bizzat Kim’in seçtiği grup, 6 gün sürecek turne için Çin’in başkenti Pekin’e gitti. Ziyaretin, Pyongyang’la Pekin’in yakınlaşması olarak yorumlandı.