Brüksel’de yaşanan terör saldırısından sonra konuşan BM Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Yukiya Amano, nükleer güvenliğin artırılması gerektiğini açıkladı.

AFP muhabirine konuşan Amano, “Terör yaygınlaşıyor. Nükleer malzemelerle yapılacak terör saldırısı ihtimalini gözardı edemeyiz” dedi.

EN TEHLİKELİSİ, “KÜÇÜMSEMEK”

31 Mart-1 Nisan tarihlerinde ABD’nin başkenti Washington’da 50 ülkenin katılımıyla düzenlenecek nükleer zirve öncesinde konuşan BM’nin üst düzey atom yetkilisi, “En büyük tehlike, nükleer terör tehdidinin gözardı edilmesidir” ifadelerine yer verdi.

TERÖRİSTLER BİLİM ADAMLARINI İZLEDİ

Geçtiğimiz aralık ayında Belçika polisinin 13 Kasım’da Paris’te düzenlenen terör saldırılarıyla ilgili düzenlediği baskınlarda, nükleer çalışanların adım adım takip edilerek kameraya kaydedildiğini gösteren 10 saatlik video görüntülerine ulaşılmıştı.

GREYFURTTAN ÜRETİLEBİLİR

Bir greyfurt büyüklüğüne denk plütonyum ile nükleer silah üretilebileceğinin altını çizen BM Atom Enerjisi Başkanı Amano, “Bu imkansız değil. Ele geçirilen nükleer malzemelerden ilkel bombalar geliştirilebilir. Teröristlerin araçları ve bunu üretebilecek bilgileri var” ifadelerini kullandı.

NÜKLEER MALZEMELER ÜNİVERSİTELERDE VAR

Dünya Atom Enerjisi Kurumu lideri, ayrıca, bu tür bombaların geliştirilebilmesi için gerekli malzemelere düşük güvenlik önlemleri ile korunan üniversitelerin atom enerjisi laboratuvarlarından erişilebileceğini de belirtti.

Bu malzemelerin “kirli bomba” adı verilen silahlara dönüştürülebileceği belirtiliyor.

Amano: “Bu kirli bombalarla dünyanın büyük şehirlerini paniğe sevk edebilirler. Bunun psikolojik, ekonomik ve siyasi sonuçları ağır olur.”

Şubat ayında ABD’nin CBS televizyonuna konuşan CIA Direktörü John Brennan, DAİŞ’e işaret ederek, terör örgütünün daha önce kimyasal silah kullandığını belirtmişti.