İkinci Dünya Kırım Tatar Kongresi, 12 farklı ülkeden 180 Kırım Tatar sivil toplum kuruluşu ve bazı siyasilerin katılımıyla Ankara'da başladı.

Kongrenin açılışında konuşan Kırım Tatarları lideri Mustafa Cemil Kırımoğlu, Kırım halkının Sovyetler'in ardından birtakım haklarını elde etmeye başlamışken yeniden işgal altında kaldığını belirterek, Rusya'nın uluslararası hukuku hiçe sayarak, topraklarını ilhak ettiğini ifade etti.

Kırımoğlu, Rusya'nın Gürcistan'a karşı tutumundan gerekli derslerin çıkarılmadığını kaydederek, "Maalesef günümüzde yaşananlar da bunun devamı niteliğindedir"dedi.

Ukrayna'ya daha Rus işgali olmadan birtakım tedbirler alması konusunda uyarılarda bulunduklarını ancak bunların pek de dikkate alınmadığını hatırlatan Kırımoğlu, sonrasında Rusya'nın Ukrayna'nın bütünlüğünü tehdit ettiğini anlattı.

KIRIM TATAR CUMHURİYETİ KURULACAK

Kırımoğlu, Kırım halkını Ukrayna siyasi hayatında aktif yer almaya çağırarak, "Kırım'da hiçbir şey artık eskisi gibi olmayacak. Kırım Özerk Tatar Cumhuriyeti kurulacak. Her insan milletine, dinine bakılmaksızın saygı görecek, eşit insanlar olacak. Bu noktada diasporamızın desteğini bekliyoruz. Allah'ın yardımıyla biz bunu başaracağız" diye konuştu.

Rusya'nın insanları kaçırma ve öldürmesi, iş adamlarının ticaretine zarar vermesi, insanları vatanlarına terk etmeye yönelik yöntemler benimsemesini kınayan Kırımoğlu,"Kırım Tatarlarının da miting yapmasına toplanmasına Rusya tarafından izin veriliyor. Ancak tek bir şartla, işgalcilerin propagandasını yaparsanız. maalesef'bekleyin bu işgal çok sürmeyecek' desek de insanlar ülkelerini terk ediyorlar. Kırımlılara uygulanan bu zulmün birinci amacı, onları yurtlarından uzaklaşmaya mecbur bırakmaktır" ifadelerini kullandı.

Kırımoğlu, sözlerini "Türkiye'ye bize verdikleri destek ve misafirperverlikleri için samimiyetle en içten teşekkürlerimi sunarım" diyerek noktaladı.