Geçtiğimiz hafta katıldığı bir etkinlikte Müslümanlar aleyhinde ifadeler kullanan Almanya'nın Köln Kardinali Joachim Meisner'in konuşmasının bir bölümü kilisenin resmi internet sitesinde yayınlandı. Meisner konuşmasında, Müslüman aileleri aşağılayıcı ifadeler kullanıyor. Meisner, bir çocuklu Katolik aileyi üç Müslüman aileye değişmeyeceğini söylerken, sivil toplum kuruluşlarından gelen eleştirilere henüz cevap vermediğine dikkat çekiliyor.

Çirkin mukayesesinin eski Alman Merkez Bankası yöneticisi Thilo Sarrazin'in ırkçı tezleriyle benzerlik arz ettiğini belirten Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Aiman Mazyek, "Anlaşılan gelecek ay görevi bırakacak olan kardinal ırkçı söylem ve önyargılar ile insanların hafızalarında sert adam diye anılmaya niyetli görünüyor. Yeni papanın döneminde bu denli bir İslam düşmanlığı ve Müslümanlara ön yargılı bir açıklama olmamıştı. Üstünlük taslamak yerine dinler karşılıklı olarak birbirine destek ve saygılı olmalıdır" dedi.

"CEVAPSIZ KALMAMALI"
DİTİB yönetiminden Bekir Alboğa ise, kardinalin sözlerinin cevapsız kalmaması gerektiğini söylerken, "Böyle bir kıyaslama Müslüman teşkilatlarından birinden gelseydi, Alman toplumunda nasıl bir yankı olurdu hiç düşünebiliyor musunuz!" diye konuştu.

Herhangi bir yorumdan kaçınan uyumdan sorumlu Federal Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, kardinalin nasıl böyle bir mukayese yaptığına anlam veremediğini kaydetti. Birlik 90/Yeşiller Federal Meclis Grubu din politikası sözcüsü Volker Beck de, kardinalin sözlerinin kendisini şaşkına çevirdiğini ve sözlerinin Hıristiyan inancına bile ters düştüğünü vurguladı.
Beck, hiç vakit kaybetmeden Meisner'in Müslümanlardan özür dilemesini istedi.