Suriye'nin kuzeyindeki Rojava bölgesinin Tel Abyad kentinde demokratik özerklik ilan edildiği açıklandı. PYD'nin de bağlı bulunduğu Demokratik Halk Hareketi (TEV-DEM) Tel Abyad sorumlusu Ömer Eluş, “Kanton ilan etmedik, zaten Tel Abyad Kobani kantonuna bağlıdır" dedi.


100 kişilik Ru Spi Tel Abyad Meclisi'nin bugün demokratik özerlik sistemini kabul ettiğini belirten Eluş, "Demokratik Özerklik Meclisi de kuruldu. Bu meclisin 10 üyesi var. Bu meclis üyelerinin her biri belediye, barış, adalet, siyaset, dış ilişkiler ve eğitim alanında sorumlu olacaklar. Demokratik özerklik eş başkanlıktan oluşuyor. Eş başkanlardan biri Kürt olan. Leyla Mustafa'dır. Diğeri ise Arap olan Mensur Sedum'dur. Tel Abyad artık demokratik özerklik sistemle yönetilecek" diye konuştu.

Tel Abyad kentinde yeni bir kanton ilan etmediklerinin altını çizen Eluş,"Kanton ilan ettiğimiz iddiaları doğru değildir. Biz zaten Kobani kantonuna bağlıyız. Rojava  bölgesi demokratik özerklikle yönetiliyordu, artık Tel Abyad kenti de demokratik özerklik sistemiyle yönetilecek" ifadesini kullandı.

Urfa'nın Akçakale ilçesinin karşısında yer alan Tel Abyad kenti, Haziran ayında YPG tarafından IŞİD'in elinden alınmıştı. Rakka'nın bir ilçesi olan Tel Abyad’da Türkler, Kürtler ve Türkmenler yaşıyor.