Kanada'nın Quebec eyaleti Yüksek Mahkemesi, Müslüman bir kadının başörtülü olmasını gerekçe göstererek davasına bakmayan hakimi hatalı buldu.
Mağdur Rania el-Alloul'un olayı taşıdığı Quebec Yüksek Mahkemesi, dosyanın incelenmesinin ardından, hakim Eliana Marengo'nun hatalı olduğuna karar verdi.
Kararı açıklayan Quebec Yüksek Mahkemesi üyesi hakim Wilbrod Decarie, "Hakim Eliana Marengo'nun davranışının hukuki hiçbir dayanağı olmadığı görüldü. Mahkememiz, Bayan Rania el-Alloul'un duygularını paylaşıyor ve kendisine yönelik yapılan muameleden derin üzüntü duyuyor." dedi.
Decarie, başörtüsüne karşı yapılan itirazların Kanada Anayasa Mahkemesi tarafından daha önce reddedildiğini hatırlattı.
Karara sevinen Alloul ise söz konusu davranışın yanlış olduğunu söyleyen başka bir hakimin yaptığı açıklamayı duymasının kendisi için önemli olduğunu ifade etti.
Alloul, herkesin nasıl isterse öyle giyinmesini, hangi dine mensup olursa olsun mahkemeye giderken korkmamasını ve kendini güvende hissetmesini istediğini vurguladı.
"YA BAŞÖRTÜSÜNÜ ÇIKAR YA DA AVUKATIN GELSİN"
Montreal kentinde geçen yıl şubat ayında yaşanan olayda, Quebec Eyalet Mahkemesi hakimi Eliana Marengo, duruşması olan davalı Rania el-Alloul'dan başörtüsünü çıkarmasını istemişti.
Mahkeme salonlarının laik mekanlar olduğunu belirten Marengo, hakimin karşısına düzgün bir kıyafetle, şapkasız ve güneş gözlüğü olmadan çıkılması kuralını hatırlatarak, başörtüsünü de bu kapsamda değerlendirmişti.
Davalı Müslüman kadına, duruşmaya devam etmek için iki seçenek sunan hakim Marengo, bunlardan birinin başörtüsünü çıkarmak, diğerinin de avukat tutarak duruşmalara onu göndermek olduğunu ifade etmişti. Alloul ise avukat tutacak parası olmadığını ve başörtüsünü de dini inancı nedeniyle çıkarmayacağını belirterek, bu isteği reddetmişti. Bunun üzerine duruşmaya devam etmeyen Marengo, duruşmayı süresiz ertelemişti.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau başta olmak üzere birçok siyasetçi ve insan hakları kuruluşunun tepkisini çeken olay hakkında, avukatların da talep etmesine rağmen hakim Eliana Marengo özür dilemedi. Quebec Hakimler Konseyi de Rania el-Alloul'un avukatlarının başvurusuna karşın Marengo hakkında herhangi bir işlem yapmadı.