İtalya'da, senatonun yasama yetkisini törpülemeyi öngören anayasa reformuna ilişkin referandumda oy kullanma işlemi başladı.
46 MİLYON SEÇMEN SANDIĞA GİDECEK
Çift meclisli yasama sistemiyle idare edilen ülkenin yasama yapısında köklü değişiklikler hedefleyen ve hükümet üzerinde test niteliği taşıyan referandumda, İtalya'da kayıtlı 46 milyon 714 bin 950 seçmen için sandıklar oy kullanımına açıldı. Halk, bu gece yerel saatle 23.00'e (TSİ 01.00) kadar oy verebilecek.
Yoğun geçen kampanya döneminin ardından halk oylamasına katılımın yüksek olması bekleniyor.
'ÇİFT MECLİS SİSTEMİ TÖRPÜLENECEK'
Referandumda İtalyan halkı, çift meclisli sistemin törpülenmesi, parlamento ve bazı devlet dairelerinin masraflarında kısıntıya gidilmesi, Ulusal İş ve Ekonomi Konseyi'nin lağvedilmesi ile anayasanın 5. maddesinin gözden geçirilmesine ilişkin parlamentoda onaylanan ve 15 Nisan 2016'da resmi gazetede yayımlanan anayasa değişikliğini, kabul edip etmeyeceği sorusuna, "Evet" ya da "Hayır" diyecek.
MUHALEFET YASA DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI
1946'dan bu yana çift meclisli yasama sisteminin geçerli olduğu ülkede, Başbakan Matteo Renzi ve hükümetinin hazırladığı söz konusu reform, esasen parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosunun yasama yetkilerini ciddi ölçüde törpüleyerek yasama sürecini hızlandırmayı hedefliyor. Muhalefet ise reforma, ülkede iktidarın yetkilerini arttıracağı teziyle karşı çıkıyor.
EVET ÇIKARSA 'BAŞBAKAN' İSTİFA EDECEK
Seçim kampanyası döneminde, "Evet" oylarının kazanamaması durumunda istifa edeceği sinyalini veren Başbakan Matteo Renzi ve hükümetinin, kaderini belirleyecek olan anayasa referandumunun sonucu büyük merak uyandırıyor.
İTALYA AB'DEN ÇIKMA KARARI ALABİLİR
Renzi'nin olası istifasının ardından düzenlenecek erken seçimlerin ise komedyen Beppe Grillo liderliğindeki AB karşıtı 5 Yıldız Hareketi'ni iktidara taşıyabileceği belirtiliyor. 5 Yıldız Hareketi, iktidara geldiği takdirde, İtalya'nın AB'den çıkması için referandum düzenlemeyi planlıyor.
Referanduma dair ilk sonuçların, pazarı pazartesiye bağlayan gecenin ilk saatlerinde gelmesi bekleniyor.
İtalya'da Başbakan ve AB'nin geleceğini belirleyecek referandum