Swissinfo internet sitesinin hükümet yetkililerine dayandırdığı habere göre, son 4 ayda resmi kayıtlara geçen Zika virüsü vakalarında yüzde 150 artış kaydedildi.
Haberde, 12'si son dört haftada olmak üzere 2016'da toplam Zika virüsü vakasının 41'e yükseldiğine dikkat çekilerek, Federal Kamu Sağlığı Bürosu bültenine göre de sadece eylülün ilk haftasında 4 kişide söz konusu virüse rastlanıldığı aktarıldı.
Kayıtlara geçmeyen veya bildirilmeyen vaka sayısının açıklanan rakamın çok üstünde olmasından duyulan endişeyi dile getiren yetkililer, 7 Mart itibariyle İsviçre'de söz konusu virüse yakalananlara beyan zorunluluğu getirildiğini hatırlattıDünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre Zika virüsü, 2015’ten bu yana 70 ülkede görüldü. Örgüt, sağlık sisteminin yetersiz olduğu Güneydoğu Asya ülkelerinde virüsün hızla yayılmasından endişe ediyor.
İlk kez 1947'de Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanan ve uzun yıllar görülmeyen virüs, Mayıs 2015'te Brezilya'da yeniden ortaya çıkmıştı. Virüsün, hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerde nörogelişimsel bozukluğu ifade eden "mikrosefali"ye neden olduğu ifade ediliyor.
Sivrisinek ısırması dışında kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkan Zika virüsünün belirtileri arasında ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı yer alıyor. Hastalığın henüz önleyici aşısı ve özel bir tedavi yöntemi bulunmuyor.