Kanada Başbakanı Stephen Harper'ın İsrail meclisi Knesset'te yaptığı aşırı İsrail yanlısı konuşması, Arap milletvekilleri arasında tepkiye neden oldu. Harper'a, "Yahudi yerleşimleri" diye bağırarak, tepkisini gösteren Arap milletvekili salondan çıkarıldı.
Bir hafta sürecek resmi ziyaretine dün başlayan Harper'ın, İsrail meclisi Knesset'te yaptığı konuşması sırasında aşırı İsrail yanlısı bir dil kullanması dikkati çekti.

"Kanada İsrail'in uluslararası topluluk içinde gayrimeşrulaştırılmasına müsaade etmeyecektir" diyen Harper, antisiyonist olmak Yahudi düşmanlığı olan antisemitizmin bir parçası olduğunu kaydetti.

Harper'ın, "Kanada İsrail'i derinden destekliyor çünkü bunu yapmak doğru olandır" ifadesini kullanmasının ardından salonda bulunan Birleşik Arap Listesi Partisinden meclise giren Arap milletvekili Ahmed Tibi, ayağa kalkarak, "Yahudi yerleşimleri" diye bağırdı. Olayın ardından Ahmet Tibi ile bir başka Arap milletvekili salon görevlileri tarafından meclis salonundan çıkarıldı.

Olayın ardından toplu olarak ayağa kalkan diğer Knesset üyesi milletvekilleri, Harper'ı ayakta alkışlayarak, destek verdi.

Kanada, 29 Kasım 2012 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurul Salonu'nda yapılan Filistin'in "Gözlemci Devlet" statüsünün görüşüldüğü oylama sırasında da Filistin aleyhinde oy kullanan 9 ülkeden biri olmuştu. Kanada'nın uzun süredir uluslararası arenada takındığı İsrail yanlısı tutum daha önce de farklı zeminlerde Filistinli diplomatlar tarafından eleştiri konusu olmuştu.