İsrail basınında yer alan haberlere göre, İsrail ile Mısır arasındaki doğalgaz boru hattının sahibi ve işletmecisi East Mediterranean Gas Company (EMG) şirketi, İsrail Ulusal Altyapı, Enerji ve Su Kaynakları Bakanı Yuval Steinitz’e Mısır'a doğalgaz ihracıyla ilgili gönderdiği mektupta hukuki ve teknik bir dizi imkansızlıkları sıraladı.

"İSRAİL'İN HAKKI YOK"

EMG’nin avukatı Niv Sever tarafından kaleme alınan mektupta, İsrail’in Tamar sahasından Mısır’daki Dolphinus Holding’e gaz gönderilmesinin rekabete zarar vereceği gerekçesiyle, şirketin böyle bir anlaşmada hiçbir şekilde taraf olmayacağı belirtilirken, “EMG şirketi, boru hattının İsrail’den Mısır’a yakın gelecekteki bir gaz tedarikinde kullanımı için herhangi bir sözleşmeye sahip değildir” ifadelerine yer verildi.

Gelecekte de EMG boru hattının kullanılması durumunda, Dolphinus gibi tek bir alıcıya münhasır bir hak tesis edilmesinin gazın rekabetçi koşullarda arzı konusunda sıkıntılar yaratacağı belirtilirken, “Bu yüzden, EMG’nin böyle illegal bir hareketin tarafı olma niyeti yoktur” denildi.

HER TARAFTAN ENGEL VAR

Mektupta aynı zamanda, boru hattının yalnızca Mısır’dan İsrail’e gaz taşımak için tek yönlü olarak yapılmış olması nedeniyle teknik olarak da böyle bir taşımanın mümkün olmadığı belirtildi.

Gazın taşınmasına hukuki ve düzenleyici engellerle ilgili ise Sever, Mısır hukukuna göre, yabancı şirketlerin veya Mısırlı olmayanların kısmi sahip olduğu şirketlerin Mısır’a gaz veya herhangi bir ürün ithal etmesinin kanunlar tarafından yasaklandığını ve EMG’nin de birçok hisse sahibinin Mısırlı olmadığını hatırlattı.