Terör örgütü IŞİD sözcüsü Ebu Muhammed el-Adnani, IŞİD'in Irak'ta "hilafet devleti" kurduğunu ve örgütün lideri Ebubekir el-Bağdadi'yi de "halife" ilan ettiğini duyurarak, sadece Suriye ve Irak'taki değil tüm dünyadaki cihat gruplarını IŞİD'e bağlılıklarını ilan etmeye çağırmıştı.

Baalbek Özgür Sünniler Tugayı örgütü, 17 Mart'ta, ülkenin kuzeydoğusundaki "Hizbullah'ın kalelerinden" kabul edilen Hermel bölgesinin en-Nebi Osman beldesinde, bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlemişti. Saldırıda ikisi Hizbullah militanı dört kişi ölmüş, dört kişi de yaralanmıştı.

Lübnan güvenlik güçleri, iki hafta önce, Beyrut'un Hamra semtindeki çeşitli otellere baskınlar düzenleyerek IŞİD mensubu olduğundan şüphelenilen 16 kişiyi gözaltına almıştı. Zanlılardan Komor Adaları asıllı bir Fransız vatandaşının "intihar saldırısı gerçekleştirmek üzere" Lübnan'a geldiğini itiraf ettiği ileri sürülmüştü. Zanlı daha sonra Fransa'ya iade edilmişti.

Örgüt, Lübnan'ın doğusundaki Bekaa bölgesinde Hizbullah'ın etkili olduğu yerlerde de çeşitli eylemler düzenlemişti. Örgüt, en son geçen nisanda Esed rejimi yanlılarının yaşadığı Lübnan'nın sınır kasabası Lebve'ye yapılan roketli saldırıları üstlenmişti. Saldırılarda bir kişi ölmüş, bir kişi de ağır yaralanmıştı.