IŞİD, TUZHURMATU'YU ELE GEÇİRDİĞİNİ İDDİA ETTİ

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), sosyal medya hesaplarından Selahaddin eyaleti içerisinde yer alan Tuzhurmatu kentini ele geçirdiklerini, ayrıca Selahaddin'e bağlı Bici kentindeki tüm silah depolarına el koyduğunu duyurdu.

DHA MUHABİRİ: TUZHURMATU MERKEZİ HALA IRAK ORDUSUNUN KONTROLÜNDE

Tuzhurmatu ilçesinin 3 km batısındaki Türkmen Yengice köyü ile 15 km güney batısındaki Türkmen Bastamlı köyü IŞİD kontrolüne geçti. DHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, akşam saatlerinde polis ve orduya ait güçler 2 köyü terketti. Güvenlik güçlerinin terk etmesinden kısa süre sonra IŞİD üyeleri 2 köyü ele geçirdi. 2 köyde yaklaşık 25 bin Türkmen yaşıyordu. Köyde yaşayan Türkmenler'den bir bölümünün gün içinde ayrıldığı, bir bölümünün ise köyde kaldığı belirtildi.
DHA muhabiri Tuzhurmatu merkezinin henüz işgal edilmediğini öğrendiğini belirtti.


2 PEŞMERGE TUGAYI TUZHURMATU'DA

BÖLGESEL Kürt yönetimine bağlı 2 Peşmerge Tugayının Irak'ın Selahattin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesine vardığı bildirildi.
Irak'ın Selahattin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesi kaymakamı Şellal Abdul Ahmed, DHA muhabirine yaptığı açıklamada, Peşmerge güçlerinden 2 tugayın ilçe merkezine vardığını söyledi. Kaymakam Ahmed, "Bu güçler ilçeyi Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) saldırılarından korumak amacıyla geldi. Özellikle ilçenin Süleyman Beg bölgesi ve Yengice, Bastamlı ve Meftul köyleri IŞİD'nin eline geçtikten sonra geldiler" dedi.
Selahattin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesinde dün meydana gelen saldırılarda 32 kişi ölmüş ve 191 kişi de yaralanmıştı.

MUSUL DA IŞİD'İN KONTROLÜNDE

Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'da kontrol IŞİD'ın elinde. Polis ve askerler üniformalarını, silahlarını ve araçlarını caddelerde bıraktı.

IŞİD kontrolü ele geçirmesinin ardından Baduş Cezaevi'nde bulunan yüzlerce mahkumu serbest bıraktı. Mahkumların çoğu idam ve müebbet hükümlüsü. Binlerce Musullu da yaşanan olayların ardından kenti terk ediyor.
IŞİD'in kentin kontrolünü ele geçirmesinin ardından Musul'da kelimenin tam anlamıyla kaos ortamı başladı. Caddeler yanan polis ve askeri araçlarla dolup taştı. Güvenlik güçlerinin kullandığı kontrol noktaları ve araçları militanlar tarafından ateşe verildi. Başta Musul Valiliği ve Musul Havaalanı olmak üzere kentteki tüm devlet kurum ve kuruluşları Irak Şam İslam Devleti'nin kontrolüne geçti.

PARLAMENTO BAŞKANI USAME EL NUCEYFİ, MUSUL'DA YAŞANANLAR BİR FELAKETTİR

Parlamento Başkanı Usame El Nuceyfi Musul'da yaşanan olaylarla ilgili kameraların karşısına çıkarak basını aydınlattı. Musul'un tamamen Irak Şam İslam Devleti'nin eline geçtiğini bildiren El Nuceyfi, kontrolün yeniden hükümet güçlerinin eline geçmesi için mücadele edilmesini isteyen El Nuceyfi, Musul havaalanı, uçaklar, askeri birimler ve silahların tamamen Irak Şam İslam Devleti'nin kontrolünde olduğunu belirtti.El Nuceyfi'ye göre Musul'da yaşananlar bir felaket.
Konuşmasında silahlı güçlerin Selahattin iline doğru ilerlemeye başladığını söyleyen El Nuceyfi, bölgeye operasyon için Irak Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani ile de görüştüklerini, Barzani'nin her türlü yardımda bulunmaya hazır olduklarını bildirdiğini kaydetti.

El Nuceyfi Musul'daki cezaevlerinde bulunan tutuklularında Irak Şam İslam Devleti üyeleri tarafından serbest bırakıldıklarını söyledi.yaşanan olaylardan güvenlik komutanlarını sorumlu tutan El Nuceyfi, olayların başgöstermesiyle güvenlik güçlerinin kaçmaya başladığını ifade etti.
Musul Valisi Etil El Nuceyfi'nin Musul'da olduğunu vrgulayan Parlamento Başkanı, askeri güç toplama palanı yaptığını Musul'un yeniden kurtarılması için çalıştığını belirtti.