Georgia Eyalet Üniversitesi'ne bağlı bir araştırma ekibi 13 ay boyunca IŞİD tarafından yayımlanan propaganda malzemesinin izini sürdü. 

Bu yayınlarda bu süre içinde 8 ile 18 yaş arasında 89 erkek çocuğunun farklı savaşçı faaliyetler içinde öldürüldükleri öne sürülüyor. 

Araştırmayı yürütenler ayrıca son 13 ay içinde IŞİD saflarında 2014 yılındakinin üç misli çocuğun savaştığı sonucuna da vardı. 

'Dalış' eylemleri

ABD ordusu bünyesindeki West Point Terörle Mücadele Merkezi tarafından yayımlanan rapora göre, 2015 Ocak ayı ile 2016 Ocak ayı arasında, bu 89 çocuktan yüzde 39'u araçlı intihar bombası eylemlerinde, yüzde 33'ü ise çatışmalarda öldüler. 

Yüzde 18 kadarının ise, canlı kalma ihtimali olmayan Arapçadan "dalış" diye tercüme edilebilecek eylemlerde öldüğü sanılıyor. 

Bu eylemlerde çocuklar "düşman" safların ortasına doğru açıktan öldürülüp düşene kadar ateş açarak saldırıya yollanıyor.

Raporun yazarlarından Charlie Winter, BBC'ye verdiği mülakatta, "Aslında ölen çocuk sayısının çok daha yüksek olduğunu hemen hemen kesin olarak söyleyebiliriz. Bunlar sadece IŞİD'in geçen yıl içinde kendi açıkladığı rakamlar" diye konuştu.

Hangi yaşlardalar? 

IŞİD öldürülen savaşçılarının gerçek isimleri ve hayat hikayelerini vermiyor fakat Amerikalı araştırmacılar ölen çocukların yaşları ve hangi ülkelerden oldukları konusunda mevcut ipuçlarından kalkarak bazı tahminler geliştirdi. 

Araştırmacılar, IŞİD saflarında ölen çocukların yüzde 60'ının 12 ile 16 yaşları arasında olduğunu, yüzde 6 kadarının da 12 yaşın altında olduğunu düşünüyor. 

Kayda geçen en genç intihar eylemcilerinden biri, "ergen öncesi" diye sınıflandırılmış ve 8 ile 12 yaş arasında olduğu kaydediliyor. 

Bu çocuk geçen ay Halep vilayetinde başka bir silahlı milis gruba yönelik intihar saldırısında ölmüş. Raporda IŞİD'in bu çocuğun babasına veda mesajıyla fotoğrafını yayımladığı kaydediliyor. 

Hangi ülkelerden geliyorlar?

Rapor ayrıca çocukların Irak ve Suriye arasındaki hareketliliğine de ışık tutuyor. 

IŞİD saflarında ölen çocukların yarıdan fazlası Irak'ta ölmüş ama çoğunun aslen Suriyeli olduğu anlaşılıyor. 

Araştırmacılar bunun IŞİD'in çocukları Suriye'de eğitip Irak'a gönderdiklerine işaret ettiğini söylüyorlar. 

Öldürülen çocuklar arasında belirlenebildiği kadarıyla Yemen, Suudi Arabistan, Tunus ve Libya kökenli olanlar ve daha az sayıda da Britanya, Fransa, Avustralya ve Nijerya'dan gidenler var. 

'Yetişkin gibi kullanılıyorlar'

Araştırma IŞİD'in çocukları özel operasyonlarda da kullanabildiğine işaret ediyor.

Raporu yazan ekipten Charlie Winter, "Başka çatışmalarda, çocuk askerler bir son çare stratejisi yani alandaki kayıpların hızla telafisi için bulunan bir yol olabiliyor. Ama IŞİD için bu farklı. IŞİD çocukları aynı yetişkinler gibi kullanıyor" diyor.

IŞİD saflarındaki çocuk sayısının endişe verici olduğunu söyleyen Winter, "Bu çocukları nasıl çatışmadan çekip silahsızlandırıp yeniden normal bir toplumsal yaşama dahil edeceğimizi dikkatle düşünmezsek, IŞİD sonrası dünyada neler olabileceğini asla bilemeyiz" diye sürdürüyor. 

Amerikalı uzmanlar çatışmalar şiddetlendikçe IŞİD saflarındaki çocuk sayısında da artış olacağını tahmin ediyorlar.