Tahran yönetimiyle 5+1 ülkeleri arasında varılan nükleer anlaşma kapsamında Batılı ülkelerin İran’a uyguladığı ambargoları kaldırma kararı, ülkeye yabancı firma akını yaşanması ihtimalini de güçlendirdi.

İranlılar, yakın zamanda başta Amerikan firmaları olmak üzere pek çok yabancı markanın başkent Tahran’da şube açmaya başlamasını bekliyor. Bu markaların başında Amerikan fast food zinciri McDonald’s da yer alıyor.

İranlı gençler, anlaşma haberinin duyulmasının ardından sosyal medyada yayınladıkları mesajlarda, ünlü fast food zincirinin ülkelerinde de şube açmasını desteklediklerini belirtti.

BAŞVURU FORMU

McDonald’s’ın resmi internet sitesinde de İran’da şube açmak isteyenler için başvuru formu yayınlanması, fast food zincirinin Tahran’a geleceği ihtimalini güçlendirdi. McDonald’s yetkilileri, İran’a şube açma konusunda henüz ellerinde belirli bir tarih olmadığını açıkladı.

McDonald’s firması, ABD’nin yakın ilişki kurmaya başladığı eski ‘düşman’ ülkelerde şube açmasıyla ünlü. Firma Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 1990’da Rusya’da ilk şubesini açmıştı. Rusya’yı, aynı yıl Çin, geçen yıl ise Vietnam takip etmişti.