Yazısının Cumhuriyet Gazetesi'nde yer almasının ardından Türkiye ziyaretinin ertelendiğini duyuran Cevad ZarifTürkiye'ye mesaj vermeye çalıştı.

Ankara'nın dış politikasının çöktüğünü, Tahran'ın ise öne çıktığını savunan Cumhuriyet, İranlı bakanın yazısını yayınladı. Önceki dönemlerde İran rejiminin politikalarını ve uygulamalarını aşağılayarak eleştiren gazete bugün çark ederek, Zarif'in yazısını sürmanşetine aldı.

İran Dışişleri Bakanı, Türkiye'yi ABD'nin projelerinin peşine gitmekle suçladı. Cevad Zarif, sorunların kaynağının Büyük Ortadoğu Projesi olduğunu söyledi. Son dönemde ülkesinin ABD ile yakınlaşmasını gözardı eden İranlı bakan, IŞİD'i ABD politikalarının yarattığını öne sürdü. Zarif, 'BOP, müdahalelere zemin hazırladı'' başlıklı yazısında, 

ESED'İ AYAKTA TURAN İRAN 'TERÖR'DEN ŞİKAYETÇİ!

'Şu an, Irak'ın Amerika tarafından işgal edildiği zaman şiddet yanlısı aşırıcı grupların bu kargaşadan yaralandığına dair bir görüş birliği var. Çöküş ve kaostan beslenen DAEŞ gibi bir grup, Amerika'nın 2003'te Irak'a saldırmasının ardından gerçekleşen istikrarsızlık ve kaos sayesinde büyüme göstermiştir' ifadelerini kullandı.

Zarif, savaş olan bölgelerde şiddet yanlısı grupların varlığından şikayetçi olsa da, ülkesinin de kabul ettiği bir gerçek var, o da Irak ve Suriye'de muhalif ve özellikle Sünnilerle savaşan on binlerce İran ve Hizbullah askerinin olması.