6 MİLYAR DOLAR

İran'da Urmiye Gölü'nü Canlandırma Komisyonu Sekreteri İsa Kelanteri, yüzde 90'dan fazlası kuruyan Urmiye Gölü'nü yeniden canlandırmak için Van Gölü'nden su taşımayı planladıklarını söyledi. İran gölü kurtarmak için 6 milyar dolar ayırdı.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tasnim'e konuşan Kelanteri, Van Gölü ve Urmiye Gölü'nün su yapılarının birbiriyle uyumlu olup olmadığına dair incelemeler yapacaklarını, 3-4 ay sürmesi beklenen incelemelerden sonra iki ülke arasında teknik ve siyasi müzakerelerin yapılacağını söyledi.

Kelanteri, "Bu plan inceleme aşamasında, eğer çevresel, kimyasal ve biyolojik incelemeler olumlu sonuçlanırsa transfer işlemi gerçekleşecek" dedi.

İsa Kelanteri, Gürcistan'dan Urmiye Gölü'ne su transferinin de planları arasında olduğunu ancak bu planın gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğunu ifade etti.

DÜNYANIN İKİNCİ BÜYÜK TUZ GÖLÜ 

Urmiye Gölü, İran'ın kuzeybatısında Batı Azerbaycan eyaleti ile Doğu Azerbaycan eyaleti arasında bulunuyor. Adını Azeri Türkleri ve Kürtlerin yaşadığı Urmiye şehrinden alan dünyanın en büyük ikinci tuz gölü olarak bilinen Urmiye, 5 bin 200 kilometrekare yüzölçümüne sahip. 

Türkiye sınırına da yakın olan Urmiye, Van Gölü'ne 147 kilometre uzaklıkta bulunuyor. En derin noktası yaklaşık 16 metre olan gölün yüzde 90'ından fazlası kurudu.

GÖLÜ KURTARMAK İÇİN 6 MİLYAR DOLAR 

Tahran yönetimi, gölü 10 yıl içinde eski haline getirme hedefiyle 6 milyar dolarla ülkenin en büyük çevre projesini başlatmıştı.