Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran'ın 14 Temmuz’da kabul edilennükleer anlaşmaya uygun olarak gerekli önlemleri yerine getirdiğini onayladı.

UAEA'dan yapılan açıklamada, İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasına yol açacak nihai raporu üye ülkelere gönderdiğini duyurdu.

ABD YAPTIRIMLARI KALDIRDI

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD'nin nükleer anlaşma gereği İran'a yönelik yaptırımlarını kaldırdığını açıkladı.

RAPOR BM'YE GÖNDERİLDİ

İran'ın, nükleer anlaşmanın uygulanmasına başlanması için gerekli adımları tamamladığı belirtilen açıklamada, raporun UAEA Yönetimi Kurulu üyeleri ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne gönderildiği kaydedildi.

TARİHİ GÜN

Açıklamada, Ajans denetçilerinin İran'ın bütün gerekli önlemleri aldığını onayladığı ifade edildi. İran ile UAEA'nin ilişkilerin yeni bir aşamaya girdiğini kaydedilen açıklamada, "Bu, uluslarası toplum için önemli bir gündür" denildi.

YAPTIRIMLAR RESMEN KALDIRILDI

UAEA'nın raporu, nükleer anlaşamada "uygulama" safhasına geçildi. En kısa sürede ABD, BM ve AB'nin İran’a yönelik uyguladığı nükleer programla ilgili yaptırımları kaldırması beklenirken; ilk haber ABD'den geldi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD'nin nükleer anlaşma gereği İran'a yönelik yaptırımlarını kaldırdığını açıkladı.