ITC Genel Başkan Yardımcısı ve Kerkük Milletvekili Turan: "Musul'u kurtarmak için büyük bir operasyon hazırlığı var. Kentin, geri alınması durumunda IŞİD'in omurgası kırılacaktır. Operasyona ABD'nin katkısı olacaktır. Ancak Türkiye de çok önemli bir rol üstlenecektir. Irak'ın bu operasyonda en çok Türkiye'ye ihtiyacı olacaktır."


Irak Türkmen Cephesi (ITC) Genel Başkan Yardımcısı ve Kerkük Milletvekili Hasan Turan, terör örgütü IŞİD'in elindeki Musul ilinin kurtarılması için "büyük bir operasyon hazırlığı" yapıldığını, Irak'ın söz konusu operasyonda en çok Türkiye'ye ihtiyacı olacağını bildirdi.

Turan, "Musul'u kurtarmak için büyük bir operasyon hazırlığı var. Kentin geri alınması durumunda IŞİD'in omurgası kırılacaktır. Bu operasyona ABD'nin katkısı olacaktır. Ancak Türkiye de çok önemli bir rol üstlenecektir. Irak'ın bu operasyonda en çok Türkiye'ye ihtiyacı olacaktır. Bana göre Türkiye, en çok Musul operasyonunda Irak'ta katkı sunacaktır" dedi.


"Silah talep ettik"

Irak'ta resmi temaslarda bulunan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile gerçekleştirdikleri görüşme hakkında da bilgi veren Turan, "Sayın Erşed Salihi ve diğer Türkmen siyasetçilerle birlikte Bakan Yılmaz ile Erbil'de bir araya geldik. Görüşmede Türkiye'nin, Irak'taki diğer kesimler için sağladığı silah donanımından yararlanmak istediğimizi dile getirdik. Biz kendilerinden şunu talep ettik: Silah donanımı, Irak'taki diğer kesimler için ne kadar geçerli ise Türkmenler için de o kadar geçerli olsun dedik. Irak'taki diğer tarafların talepleri ciddiye alındığı kadar Türkmenlerin de talepleri o kadar ciddiye alınacaktır. Önemli olan biz Türkmenlerin askeri anlamda hazır olmamızdır. Bu yapıldığında destek gelecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Türkmen bölgelerinin korunması için "silahlı bir Türkmen gücünün" mutlaka oluşturulması gerektiğini vurgulayan Turan, şunları söyledi:

"Kerkük'ün savunulması için yapılacak çok şey var. Kerkük'ün 6 ilçe IŞİD'in elinde. IŞİD, Kerkük'ün 20 kilometre güneyindedir. Kerkük'ün güvenliğini Peşmerge, tek başına üstlenemez. Evet. Şehri savundular ve şehitler verdiler. Ancak bu, uzun vadeli bir süreç ve tek bir güvenlik gücü bunu sağlayamaz. Bu konuda Kürt kardeşlerimizin, Türkmen ve Araplara ihtiyaçları olacaktır."