Irak ordusu ve Peşmerge güçleri Musul'ı DAEŞ'tan kurtarmak için farklı cephelerden ilerliyor. Terör örgütü DAEŞ ise, sadece Musul ve çevresinde değil bütün Irak'ta karşı saldırılar düzenleniyor.

Irak ordusu, Peşmerge güçleri, Sünni ve Şii milislerden oluşan 30 bin kişilik askeri güç Musul için çetin bir mücadele veriyor. Operasyonun dokuzuncu gününde 13 köy daha terör örgütü DAEŞ'ten geri alındı. Irak ordusu, Hamdaniyye'de bir, Kayyara cephesinde dört, Eski Kelek cephesinde beş köyde kontrolü sağladı.
Üç yerleşim yeri ise federal polis teşkilatı tarafından DAEŞ'ten kurtarıldı. 157 DAEŞ militanı öldürüldü. 21 bomba yüklü araç imha edildi. 120 kilometrekarelik alan DAEŞ'ten temizlendi.


Irak ordusu Hamdaniye'de Musul kent merkezine 9 kilometre uzaklıkta. Peşmerge güçleri de doğuda Musul ile Başika arasındaki anayolu kesti.
Musul'da operasyon sürerken DAEŞ Suriye-Ürdün sınırına yöneldi. Terör örgütü, Musul'da yüzlerce kilometre uzaklıktaki Rutba kasabasının yarısını ele geçirdi. Kasabanın diğer yarısı Irak ordusu ile Sünni aşiretlerin kontrolünde bulunuyor. Irak ordusu, koalisyon güçlerinin hava desteğinde kasabayı geri almak için mücadele veriyor.


DAEŞ, koalisyon güçlerinin uçuşlarını engellemek için petrol sahalarını, kimyasal tesisleri ateşe veriyor. Yakılan yerlerden biri de Kayyara'daki sülfür fabrikası oldu.
Geçtiğimiz perşembe günü ateşe verilen tesis günlerce yandı, etrafa yayılan zehirli gazdan yüzlerce kişi etkilendi.


Musul operasyonu göç dalgasını da beraberinde getirdi. Operasyonun başladığı 17 Ekim'den bu yana Musul ve çevresinden kaçan sivillerin sayısı 7 bini geçti.

Musul operasyonunda bir haftada yaklaşık 80 yerleşim yeri DAEŞ'ten kurtarıldı. 800'e DAEŞ militanı öldürüldü.



Terör örgütü DAEŞ köylerinin Irak ordusu tarafından kurtarılmasına sevinen yaklaşık 40 kişiyi infaz etti.