Doğalgaz üreticisi Rusya, gaz sattığı ülkeleri zaman zaman kısıntıya giderek baskı altına almaya çalışıyor. Daha önce Baltık ülkelerine karşı bu silahı kullanan Rusya, bu ülkelerde pazarını giderek kaybediyor. Anca Ruslar yine de gaz kozunu oynamaktan vazgeçmiyor.

Türkiye ise Hazar bölgesindeki gazı Avrupa'ya ulaştırmak için Güney Gaz Koridoru'nu faaliyete geçirmeye çalışıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Berat Albayrak da, Bakü'de dün yaptığı açıklamada, Güney Gaz Koridoru projesinde Türkiye'nin kararlı olduğunu söyledi. İngiltere'nin Ankara büyükelçisinde ise projeye destek geldi. Büyükelçi Moore, ''Azerbaycan doğalgazı da Türkiye’den geçecek Güney Gaz Koridoru sayesinde AB gaz sektörünü çeşitlendirecek ve enerji güvenliğini kuvvetlendirecek” dedi.

'Uzun vadeli düşünen yatırımcılar fırsatı görebilir'

Çırağan Sarayı’nda düzenlenen "GREAT Bölgesel Petrol ve Doğalgaz Zirvesi"nde konuşan Moore, İngiltere ve Türkiye’nin uzun yıllardır iyi bir ilişkiye sahip olduğunu ifade ederek, geçen yıl karşılıklı ticaret hacminin 11,2 milyar sterlini aştığını belirtti.

Moore, enerji sektörünün uzun vadeli bir iş alanı olduğunu vurgulayarak, "Türkiye, dünyada zorlu bir bölgede yer alıyor ama uzun vadeli düşünebilen yatırımcılar zorlukları değil, ülkede yer alan fırsatları görebilirler” dedi.

'AB gaz sektörünü çeşitlendirecek'

Türkiye’nin büyük bir enerji tüketicisi olduğunun altını çizen Moore, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin küresel enerji güvenliğinde de önemli bir rolü var. Ülke aynı zamanda doğalgaz boru hattı projelerine de ev sahipliği yapıyor. Enerji ihtiyacı olan Avrupa ve bölgede enerji zengini olan ülkeler arasında da köprü görevi görüyor. Türkiye aracılığıyla Avrupa’nın enerji ihtiyacını Hazar bölgesi ve Ortadoğu ülkeleri alternatif kaynak sağlayarak karşılayabilir. Azerbaycan doğalgazı da Türkiye’den geçecek Güney Gaz Koridoru sayesinde AB gaz sektörünü çeşitlendirecek ve enerji güvenliğini kuvvetlendirecek”

İngiltere 'Koridor' için hemfikir

İngiltere Enerji ve İklim Değişikliği Bakanlığı Genel Müdürü Edmund Hosker de Bakü’deki Güney Gaz Koridoru İstişare Komitesinin projenin devam ettirilmesi ve geliştirilmesi konusunda hemfikir olduklarını ifade etti.

Hosker, İngiltere’nin Güney Denizi'ndeki deneyimleri sayesinde petrol ve doğalgaz gelişiminde önde gelen ülkeler arasında olduğuna dikkati çekerek, ülkenin enerjide yeni ortaklar ve işbirlikleri arayışında olduğunu söyledi.

Türkiye’nin, işbirliği arayışında göze çarpan önemli ülkelerden biri olduğuna işaret eden Hosker, “AB enerji güvenliğini sağlayabilmek için kaynak çeşitlendirmesi çok önemli. Aynı zamanda farklı ülkelerdeki enerji piyasalarını birbirine bağlamak da enerji güvenliğini artırır. Kuvvetli bağı olan ülkeler, enerji sektöründe oluşabilecek krizlere karşı da daha güçlü olur” diye konuştu.