Filipinler'in orta kesimlerini etkisi altına alan Haiyan tayfunu şu ana kadar 1200 can aldı. Doğal felaket yüzlerce kişinin de yaralanmasına neden oldu. Hızı hafifleyen tayfun Vietnam ve Çin'e ilerliyor. Tayfunun kaç kişinin ölümüne yol açtığı ise bilinmiyor.
Çinli yetkililer, ülkenin güneyini bu akşam vurması beklenen tayfun için alarm seviyesini sarıdan turuncuya çıkardı.

Çin'i vuracak otuzuncu ve en güçlü tayfun olan Haiyan'ın güneydeki Hainan adasına saatte 35 kilometre hızla ilerlediği kaydedildi. Balıkçı teknelerinin geri çağrıldığı ve limanlarda bekletildiği ifade edildi.

Çin'de mavi, sarı, turuncu ve kırmızı renk kodlu olmak üzere dört katmanlı hava uyarı sistemi bulunuyor.



1 MİLYON KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

29 eyalette bir milyona yakın kişi tahliye edilirken, bazı bölgelerle elektrik hatlarının devrilmesinden dolayı iletişim kurulamadığı için ölü sayısının daha da artabileceği söyleniyor. Leyte Valisi Roger Mercado, “Çok güçlü bir tayfun. Böyle bir senaryo ile karşılaştığınızda sadece dua edebilirsiniz. En büyük korkum can ve mal kaybının artması” dedi.

FİLİPİNLER'İ YIKIP GEÇTİ

Son yılların en büyük felaketlerinden süper tayfun Haiyan, ülkenin orta kısmında büyük tahribat bıraktı.

Filipinler makamları, tayfunun en çok etkilediği Leyte adası Tacloban şehrinde çok sayıda can aldığını ve çok sayıda yaralının olduğunu açıkladı. Aynı zamanda tayfun sonucu Tacloban havaalanının kullanılamaz hale geldiği belirtildi.

Yerel GMA News televizyonu muhabirlerinden Jiggy Manica, Tacloban şehrinde caddelerde insan cesetlerinin olduğunu söyledi.

Dalgaların 10 metreyi bulduğu, ağaçların devrildiği, birçok insanın elektrik akımından can verdiği açıklandı.





Filipinler hükümeti yaptığı açıklamada, bölgeye kurtarma ekiplerinin ve bölgeden haber almak için haberleşme ekipmanlarının gönderildiğini kaydetti.

Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino, 3 kargo uçağının, 32 askeri helikopterin ve 20 donanma gemisinin felaket bölgeleri için yardıma hazırlandığını açıkladı.

Filipinler Bölgesel Risk Azaltma ve Yönetim Kurulu'nun yaptığı açıklamaya göre, Güney Luzon ve Visayas bölgelerinde yaklaşık 170 bin ailenin ve 800 bin insanın tahliye merkezlerine gönderildiği belirtildi.

Bicol ve Visayas'ta 5 yolun, oluşan selden dolayı kullanılamaz hale geldiği, bazı bölgelerde elektrik kesintisinin devam ettiği ve o bölgelerden hala haber alınamadığı açıklandı.

Tayfunun etkisi altında olan bu bölgelerde Perşembe gününden itibaren resmi dairelerin ve okulların tatil edildiği ve bu durumun daha uzun süreceği belirtildi.

Bu arada Birleşmiş Milletler, tayfunda zarar gören bölgelere yardım takviyesi göndereceklerini açıkladı.

Son yılların en büyük felaketini yaşayan Filipinler'de tayfunun etkisini pazartesine kadar sürdüreceği belirtildi.