Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki Humus kenti tam 1.5 yıldır Suriye ordusunun kuşatması altında. Çatışmalar nedeniyle harabeye dönüşen Humus'a yaklaşık 1.5 yıldır insani yardım da ulaştırılamıyor.Cenevre'deki barış görüşmelerinde Humus konusu da gündeme geldi. Humus'ta ateşkes ilan edilmesi ve insani yardımın ulaştırılması için müzakereler yürütülüyor.

Cenevre'deki bu çabalara rağmen Humus'ta kuşatma altında yaşayan halk büyük bir gıda sıkıntısıyla karşı karşıya.İngiliz yayın kuruluşu BBC'ye konuşan 24 yaşındaki Humuslu genç gazeteci Baybars Altalavi, kentte yaşanan gıda sıkıntısıyla ilgili ürkütücü açıklamalarda bulundu.



"Eğer bombardıman ya da keskin nişancı kurşunuyla ölmezsek, açlıktan ya da soğuktan öleceğiz" diyen gazeteci Altalavi, "Gıda sıkıntısı öyle boyutlara ulaştı ki, insanlar topraktan ne çıkarsa yiyor. Hayatta kalmak için bitkileri, hatta otları bile yiyorlar" şeklinde konuştu.
Altalavi, "Yediğimiz bu yabani otlar ve çalı çırpı hastalıklara yol açabiliyor, hazımsızlık, ateş yapabiliyor. Birkaç gün önce yaşlı bir adam çalı ve ot yedikten altı saat sonra yaşamını yitirdi."Humus'ta antik kent dahil 13 semtin kuşatma altında olduğunu belirten gazeteci Baybars Altalavi, "Aileler, kadınlar, yaşlılar, yaralılar var. Yaşlıların çoğunun kronik rahatsızlıkları bulunuyor, ama ilaçları yok" dedi.İsviçre'nin Cenevre kentinde devam eden müzakereler ise tıkandı. Muhalifler, savaşı sona erdirmek için yapılması planlanan görüşmenin müzakerelerdeki farklılıklar nedeniyle ertelendiğini açıkladı.Şam yönetiminin geçici hükümet konusunda direndiği belirtildi.Cenevre'de Esad yönetimi ve muhalifler arasında devam eden müzakerelere darbenin ABD'den geldiği iddiası da var.Esad yönetimi ile muhalifler arasında müzakereler sürerken, ABD Kongresi Suriye'nin güneyindeki ılımlı muhaliflere silah sevkiyatını sürdürme kararı aldı.ABD Kongresi'nin kapalı oturumunda alınan karara göre, Ürdün üzerinden Suriye'nin güneyindeki ılımlı muhaliflere silah yardımı devam edecek.ABD, muhaliflere hafif silahların yanısıra tank savar roketi gibi daha etkin silahlar da sağlıyor. ABD Kongresi, İslamcı militanların eline geçeceği endişesiyle muhaliflere silah yardımını geçtiğimiz yıl durdurmuştu.