Daha önceki haftalarda yaşanan sokak çatışmalarında eylemcilerin hedefi olan üç karakolun bulunduğu semtler tehlikeli bölge statüsüne alındı. Söz konusu bölgelerde Alman polisi, rastgele insanları kimlik ve üst kontrolünden geçiriyor, semtlerde oturanların bile bölgeye girişine yasak koyabiliyor. Özgürlüklerin bu denli kısıtlanması bölgedeki halkı ve esnafı rahatsız ederken, Alman devleti bir çeşit olağanüstü hal uygulamasına gerekçe olarak güvenlik riski ileri sürüyor.

10 BİN EURO ÖDÜL KONULDU
Geçtiğimiz haftalarda sokak çatışmasında bir polis memuru atılan taşla yaralanırken, eylemcinin kimliğini tespit edebilmek uğruna başına 10 bin Avro ödül konuldu. Radikal sol grupların önce yıllarda da sürekli polisle sokak çatışmalarında girdiğine dikkat çekilirken, bu sefer bardağın taştığı ve hukuksuzluğa bir son vermek amacıyla tehlikeli bölgeler ilan edildiği ve devlet hâkimiyetinin buralarda tekrar tesis edilmeye çalışıldığı belirtiliyor. Sadece birkaç gün içinde devriye gezen polislerin tehlikeli bölge ilan edilen semtlerde 400 kişiyi kimlik kontrolünden geçirdiği ve yasaların hakim kararı olmadan il polis teşkilatına tehlikeli bölge ilan edebilme yetkisi tanıdığı vurgulanıyor.

POLİSE KARŞI SUÇ DUYURULARI
Bugüne kadar 1,1 milyon Euro'nun üzerinde zarara yol açan olaylar, 21 Aralık'ta, "Rote Flora" kültür merkezinin kapatılmasına yönelik protestolarla başlamıştı. Olaylarda polis sözcüsü 200'e yakın polisin yaralandığını açıklarken sol gruplar da 20'si ağır olmak üzere 500'e yakın sivilin yaralandığını açıklamıştı. Polis, olaylarda sadece 2 sivilin yaralandığını iddia etse de polise yönelik suç duyuruları arka arkaya gelmeye başladı. Protestoları organize edenler, polisin göstericilere yönelik coplu, biber gazlı ve tazyikli su ile agresif müdahalesini de ağır bir dille eleştirdiler.
Öte yandan polis de, protesto gösterileri başlarken polise kaldırım taşları atıldığı için gösteriye müdahale edildiğini iddia etti. Muhalefet partilerin eleştirilerine rağmen söz konusu semtler hala "tehlikeli bölge" olma özelliğini koruyor. Hafta sonu Hamburg'un belirli semtlerinde 400'den fazla insan kimlik kontrolü ve aramaya tabi tutuldu. 90 kişiye bölgeye girme yasağı getirilirken 1 kişi tutuklandı, 45 kişi de gözaltına alındı.