Yarın ise tüm dünyada Müslümanlar Kurban Bayramı'nı îfâ ve idrak edecekler. Tüm Müslümanlar yarın bayram namazından sonra kurbanlarını kesecek.Hacı adayları ise Arafat vakfesinden sonra Mina'ya geçecek. Şeytanı taşlayıp, veda tavafını yaptıktan sonra da, görevlerini tamamlayarak dönüş hazırlıklarına başlayacaklar.

Hac ibadeti, miladi 631'de Hicretin 9. yılında farz kılındı. O yıllarda henüz İslam'a girmeyen müşriklerin de Hacca geldiği ve bazılarının âdetleri gereği Kâbe'yi çıplak tavaf ettiklerinden Hz Peygamber (s.a.v.) bu yıl bizzat hacca gitmedi.

300 SAHABE HAC'DA

İlk hac îfâsı için Hz Peygamber (s.a.v.), Hz Ebubekir'i hac emiri olarak görevlendirdi. Hz Ebubekir'in 300 Sahabe-i Kiram ile birlikte Mekke'ye hareket etmesinin ardından, Tevbe Suresi'nin müşriklerle daha önce yapılmış antlaşmaları konu alan ilk ayetleri nazil oldu.

MÜŞRİKLERE ÜLTİMATOM

Rasülullah (s.a.v.) Mekke'ye giderek bu ayetlerdeki müşriklere yönelik bir ültimatom mahiyetinde hükümlerini bildirmesi için Hz Ali (k.v.)'yi yola çıkardı. Hz Ali (k.v.) yolda kafileye yetişti ve durumu hac emiri Hz Ebubekir (r.a.)'e iletti.

MÜSLÜMANLAR MEKKE'DE

İslam'ın ilk Hac ibadeti Hz Ebubekir'in idaresinde îfâ edilirken, Hz Ali bayramın birinci günü Mina'da Tevbe Suresi'nin ilk ayetini okuyan Hz Ali, müşriklere Hz Peygamber (s.a.v.)'in bildiği dört maddeyi ilan etti.  

MÜSLÜMANLAR KÂBE'NİN HÂKİMİ

İşte o dört madde:

Müşrikler bu seneden sonra Kâbe'ye yaklaştırılmayacaktır!

Kâbe'yi çıplak tavaf etmek artık yasaklanmıştır!

Mü'minler'den başkası cennete giremeyecektir!

Önceden yapılmış olan antlaşmalar süresi doluncaya kadar bozulmayacak, daha sonra Müslüman olmadıkları takdirde can güvenlikleri kalkacaktır!

Bunlara başta itiraz edenler olsa da, dört ay beklemeye gerek duymaksızın müşrik kabilelerin tamamı pes ederek İslam'a girdiler.

Emrin ilk geldiği yıl hacca gidemeyen Allah Rasülü (s.a.v.), bir yıl sonra hacca gidip, Veda Haccı'nı îfâ etti. Hicretin 10'uncu yılında yapılan Veda Haccı'nda orada da 140 bin Müslüman'a Veda Hutbesi irad buyurdular.

TÜRKİYE'DEN 56 BİN ADAY

Bu yıl Türkiye'den hac ibadeti için kutsal topraklara 55 bin 540 kişi gitti. Yurt dışında yaşan Türk vatandaşlarından ise 8 bin kişi gitti. Dünyadan toplam 2,7 milyon Müslüman hac için Mekke'de bulunuyor.

GÖRMEZ, HACILARLA BULUŞTU

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden kutsal topraklara gelen hacı adaylarıyla buluştu. Görmez, düzenlenen programda, haccın sembollerle örülü bir ibadet olduğunu, bunun arkasında büyük bir mana ve hikmet bulunduğunu söyledi.