Polis Sözcüsü Başkomiser Kay Makhubele, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Langlaagte'de kullanılmayan bir madende çok sayıda madencinin çarşamba gününden beri mahsur kaldığını, bunların arasından 10'unun kurtarıldığını bildirdi.
Madencilerden 4'ünün dün, 6'sının da bugün kurtarıldığını belirten Makhubele, çıkarılan madencilerden 3'ünün kaçtığını, diğerlerinin ise gözaltına alındığını kaydetti.
Makhubele, "Kurtarılan madenciler yasa dışı madencilik suçlaması ile karşı karşıya." dedi.
Madende toplamda kaç kişinin olduğunun bilinmediğini aktaran Makhubele, madencileri kurtarmaya giden aile üyelerinden bazılarının da kayıp olduğunu dile getirdi.
Ayrıca Makhubele, arama kurtarma çalışmalarına madenden duman gelmesi üzerine ara verildiğini söyledi.
Madencileri kurtarmaya gidenlerden Blessing Mazibuku, AA muhabirine, madene girip akrabalarını kurtarma riskini göze alacaklarını ifade ederek, "Burada oturup, akrabalarımızın ölmesini bekleyemeyiz." diye konuştu.
Güney Afrika Madeni Kaynaklar Bakanı Mosebenzi Zwane'nin olay yerine gelmesi bekleniyor.
Dünyanın en büyük altın ve platin üreticilerinden olan Güney Afrika'da maden arama yetkisi ve çalışma izni olmadan madenlerde çalışmak yasa dışı kabul ediliyor ve yakalanan kaçak işçiler hakkında soruşturma başlatılıyor. Çoğunluğu komşu ülkelerden gelen işsiz göçmenlerden oluşan yüzlerce kişi Johannesburg'daki çok sayıda kapatılmış madene girerek hayatlarını riske atıyor.