Almanya'da gerçekleştirilen 8 milyar euroluk Siemens anlaşmasıyla Batı'nın desteğini somut olarak arkasına alan cuntanın ilk işi bir gazeteciyi "yakalatmak"oldu. El Cezire'nin kıdemli spikeri Ahmed Mansur, Berlin'de apar topar gözaltına alındı.

Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşler üyesi birçok kişi hakkında idam kararı aldıran cunta lideri Abdulfettah es-Sisi, Almanya ziyaretinin meyvelerini toplamaya başladı.

Rejimin hakkında hapis cezası verdiği El Cezire kanalının kıdemli gazetecilerinden Ahmed Mansur, Alman polislerce tutuklandı. Mısır'dan gelen uluslarası tutuklama talebi Interpol tarafından daha önce reddedilmesine rağmen Mansur, Berlin Havalimanı'nda Alman polislerce gözaltına alındı.

ahmed-mansur-21-06-15.jpg

İADE İŞLEMLERİ BAŞLADI

Mansur'un tutuklanması üzerine Mısır İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yurt dışında ikamet eden ve haklarında mahkeme kararı olan herkes için daha önce Uluslararası Polis Teşkilatı'na (Interpol) üye ülkelere bülten gönderildiği hatırlatıldı. Bu çerçevede gazeteci Mansur'un gıyabında 15 yıl ağırlaştırılmış hapis cezası bulunduğu için Berlin Tegel Uluslararası Havalimanı'nda gözaltına alındığı kaydedilirken, Mansur'un iadesi için Alman makamlarıyla çalışmalara başlandığı da ifade edildi.

'UYDURMA İDDİALAR'

El-Cezire kanalında sunuculuk yapan gazeteci Ahmed Mansur, 2011 yılında Mübarek rejimine son veren devrim sürecinde Tahrir Meydanı yakınında “bir avukatı alıkoyarak işkence yapmak" suçlamasıyla açılan dava kapsamında Kahire Ceza Mahkemesi tarafından geçen sene 15 yıl hapse mahkum edilmişti. Mansur, hakkında yapılan suçlamaları ''tamamıyla sahte iddialar'' şeklinde nitelendirmişti.

TUTUKLANMASI BEKLENİYOR

Ahmed Mansur'un avukatı Fazlı Altın, Mansur'un gözaltına alınma gerekçelerinin yüzüne karşı okunmasının ardından tutuklanmasını beklediklerini söyledi. Mısır'ın imajını zedelediği yönünde yaptığı haberlerden dolayı Mansur'un böyle bir takip altına alındığını söyleyen Altın, "olayın siyasi boyutunun ağır bastığı düşüncesindeyiz. Hukuksal olarak burada tutulmasına el verecek herhangi bir ayrıntı yok" dedi.