Başbakan Valls, daha önce belediye başkanlığını yaptığı Evry şehrindeki basın açıklamasında, "Cumhurbaşkanlığı yarışına katılacağım." dedi.
 
Yarın başbakanlıktan istifa edeceğini bildiren Sosyalist Partili Valls, ülkesinde solun bölünmüş olduğunu ve solu birleştirmeleri gerektiğini söyledi.
 
Valls, "Rusya'nın Vladimir Putin'ine, ABD'nin Donald Trump'ına, Türkiye'nin Recep Tayyip Erdoğan'ına ve Çin'in Şi Cinping'ine karşı, değerlerine sıkı sıkıya bağlı, bağımsız bir Fransa istiyorum." dedi.
 
François Hollande'ın cumhurbaşkanlığında 31 Mart 2014'ten beri başbakanlığı yürüten Valls'in aday adaylığının önü Cumhurbaşkanı Hollande'ın 1 Aralık'ta cumhurbaşkanlığı yarışına katılmayacağını açıklamasıyla açılmıştı.
 
Kamuoyu yoklamalarına göre, Hollande'ın popülaritesi son aylarda yüzde 10'ların altına düşmüş, Valls'ın popülaritesi ise bu rakamın biraz daha üzerinde gerçekleşmişti.
 
Sosyalist Parti'nin 22-29 Ocak tarihlerinde yapılacak cumhurbaşkanlığı adayı belirleme çalışmaları için cumhurbaşkanı aday adaylarının 15 Aralık'a kadar başvurularını yapmaları gerekiyor.
 
Fransa'da merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi iki hafta önce yapılan seçimle cumhurbaşkanı adayı olarak eski başbakanlardan François Fillon'u belirlemişti.
 
Fransa'da iki turlu cumhurbaşkanlığı seçimi 23 Nisan ve 7 Mayıs 2017 tarihlerinde gerçekleştirilecek.
 
Seçimin en güçlü adayları olarak merkez sağın adayı Fillon ve aşırı sağ Ulusal Cephe Partisinin lideri Marine Le Pen gösteriliyor. İktidardaki Sosyalist Partiye ise kamuoyu yoklamalarında fazla şans tanınmıyor.