Kampala'da düzenlenen Türkiye-Uganda İş Forumu'nda Ugandalı iş adamlarına seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Uganda'nın ekonomik hedeflerini destekliyorum. Uganda ile paylaşabileceğimiz tecrübelerimiz var. Uganda'nın 2020 yılında orta konuma gelme hedefini destekliyoruz. OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ikinci ülke Türkiye. IMF'e borcumuz vardı, şimdi bir kuruş borcumuz yok. Dev projeleri hayata geçirdik. Türk girişimciler Uganda'da çalışamalar yapabilir. Raylı sistemler konusunda Uganda'ya el atılmış değil. Metro sistemleri de aynı şekilde. Bu alanlarda adımlar atabiliriz. Uganda'yı Doğu Afrika'daki sıradan ülkeler arasında görmüyoruz. Uganda ile Serbest Ticaret Anlaşması'nı imzalamalıyız. Türkiye, sömürgeci geçmişi olmayan bir ülkedir ve biz Afrika'yı samimi olarak seviyoruz" dedi.
"Dünyanın en başarılı müteahhitlerimiz bugün burada" diyen Erdoğan, "Uganda ile Türkiye arasındaki yüksek gümrük vergileri karşılıklı olarak azaltılmalı. Uganda'ya ilgi duyacak Türk yatırımcılara kolaylık sağlayacak düzenlemeleri kısa zamanda hayata geçirebilirsek çabuk netice alırız. Afrika'daki en önemli uluslararası havayolları arasına giren Türk Hava Yolları, Afrika'da 48 noktaya şu anda sefer düzenliyor. Ekonomik ve insani ilişkilerin geliştirilmesine çok ciddi katkı sağlıyor" diye konuştu.
Türkiye'nin kıtadaki toplam yatırımlarının 6 milyar doları bulduğunu ifade eden Erdoğan, "Financial Times'ın raporuna göre Afrika'daki doğrudan yatırımlar arasında en fazla istihdamı Türk yatırımları sağlıyor” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son iki yılda Afrikalı öğrencilere 2 binden fazla burs temin edildiğini de söyledi.