Gazeteye konuşan Çin Mühendislik Akademisi uzmanlarından Wang Mengshu, Rusya ile Alaska arasındaki Bering Boğazı’nı geçmek için 200 km’lik bir denizaltı tünelinin gerekli olduğunu belirtiyor.
Wang’e göre Rusya uzun yıllardır proje üzerinde düşünüyor ve iki ülke konuyu masaya yatırmak üzere hazır.

“Çin-Rusya artı Amerika hattı” takma isimli projenin 13 bin kilometrelik bir mesafeyi birleştirmesi planlanıyor. Şu anda kullanımda olan dünyanın en uzun hattı Trans Sibirya tren yolu ise sadece 9 bin 289 kilometre. Proje hayata geçerse saatte 350 km hızla hattın bir ucundan diğer ucuna seyahat 2 gün sürecek.

Gazetede yayınlanan proje beraberinde pek çok soru işaretini de getirdi. Çin hükümetinin projeyle ilgili olarak Rusya, ABD ve ya Kanada’ya danışıp danışmadığı ile ilgili net bir bilgi bulunmuyor.  Sadece Bering Boğazı’nda yapılması planlanan tünel bile benzeri olmayan bir mühendislik becerisi gerektiriyor. Proje, Manş Denizi’nde bulunan dünyanın en uzun tünelinden 4 kat daha uzun bir tünel yapılmasını gerektiriyor.

Başka bir devlet gazetesi China Daily, gereken tünel teknolojisinin halihazırda bulunduğunu ve Çin ile Tayvan arasında yapılan hızlı tren projesinde kullanıldığını belirtiyor.

Beijing Times’a göre bu proje Çin’in 4 uluslararası yüksek hızlı tren hattı projesinden biri. Projelerden bir diğeri ise Çin’in batı şehirlerinden biri olan Urumçi’den başlıyor, Kazakistan-Özbekistan-Türkmenistan-İran ve Türkiye üzerinden Almanya’ya uzanıyor.