Bakan Arslan, Dünya Uzay Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajında, küresel anlamda bölgesel kalkınma farklılıklarının en aza indirilmesi, geri kalmışlığın, yoksulluğun, cehaletin, gelir dağılımı adaletsizliğinin ortadan kalkması, dönemsel krizlerin en az zararla atlatılmasının insanlara ve ülkelere ulaşmak ve erişmekle mümkün olduğuna dikkati çekerek, "Bilinen tarihe göre milattan önce 3000 yılında bulunan tekerlekle kullanılan ilkel araçlardan günümüzün son model uçaklarına, en son teknolojiyle yapılan hızlı trenlerine, yürüyen uçaklar olarak adlandırılan özel tasarım otomobillere, lüks kentleri andıran gemilere kadar bütün araçlar, insanın ve toplumların doğasındaki bilinçli ulaşım ihtiyacını karşılamak içindir." ifadelerini kullandı.

Uygarlıkların ve kültürlerin doğması, yayılması, yaygınlaşmasının ekonomik, sosyal, kültürel değer dolaşımının ulaşım ihtiyacı ve bunun sonucunda kurulan yollar sayesinde olduğunu vurgulayan Arslan, küreselleşen dünyada 1960'lardan sonra bu yollara bir de bilişim otobanlarının eklendiğini belirtti.

Arslan, 4 Ekim 1957'de dünyanın ilk yapay uydusu Sputnik 1'in uzaya fırlatılarak uzay keşfinin yollarının açılması ve 10 Ekim 1967'de Ay ve Gök Cisimleri Dahil Uzayın Keşfi ve Kullanımı için Devletlerin Faaliyetlerini Düzenleyen İlkeler Antlaşması'nın yürürlüğe girmesiyle dünyada yeni bir çağa, Uzay Çağı'na girildiğini anımsatarak, her yıl 4-10 Ekim tarihlerinde kutlanan Dünya Uzay Haftası'nın insanlığın uzaya doğru açılmasında dönüm noktası olan bu iki olaya işaret ettiğini kaydetti.

Türkiye'nin uzay çalışmaları ve uydu projeleriyle uzay yarışına geç girse de son 14 yılda yapılan çalışmalarla bu noktada önemli yol kat ettiğini bildiren Arslan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu noktada da Bakanlığımız bünyesinde Uzay ve Havacılık Genel Müdürlüğü kuruldu. Türksat da Türkiye'nin uzay yarışında yer alabilmesi hedefiyle yeniden yapılandırıldı. Teşvik edildi, çok güçlü şekilde desteklendi. Bu kapsamda uydu ve uzay yol haritası hazırlanarak, tamamen Türk mühendisler tarafından üretilecek olan milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A'nın çalışmalarına başlandı. Yakında kendi haberleşme uydusunu yapabilir ülkeler konumuna yükseleceğiz. Ancak amacımız daha da fazlasını yapabilmek. Ayrıca Türkiye Uzay Ajansı'nı kurmak için çalışmalarımızı tamamladık. Yeni yasama döneminde Meclis'e kanun tasarısı olarak sevk edeceğiz ve kanunlaşmasıyla Uzay Ajansı hızla çalışmalarına başlayacak. Ayrıca haberleşme, havacılık ve uzay alanında Ar-Ge destekleri için çalışmalarımız sürüyor. Türkiye'yi uzay yarışında hak ettiği konuma yükselteceğiz. Dünya Uzay Haftası başta ülkemiz olmak üzere tüm insanlık için kutlu olsun."